Waarom Personal Branding belangrijk is voor designers

Een tijd geleden hielden we een onderzoek onder vrouwelijke ondernemers naar marketing in de designbranche. Uit het onderzoek bleek dat de respondenten nogal terughoudend zijn als het gaat over hun eigen profilering. Toen we hierover met ze in gesprek gingen bleek dat ze bijna allemaal dachten dat ze de enige waren die dit lastig vinden maar er wel graag mee aan de slag willen. Eén van de respondenten gaf aan: 'Vroeger had ik genoeg aan mijn portfolio en kwam ik om in het werk. Tegenwoordig is er veel meer concurrentie en moet ik dus veel meer mezelf laten zien. Dat is een hele andere tak van sport'. Als designer is het dus belangrijk net zoveel tijd te steken in je eigen positionering als in de inhoudelijke kant van je werk. Mensen laten weten wie je bent en wat je doet is een steeds belangrijker wordend onderdeel van je werk. Om dit goed te doen, moet je niet alleen je portfolio maar vooral ook jezelf laten zien!

infographic marketing in de designbranche

Waarom personal branding werkt

Stel, je wilt een nieuwe website laten maken en bent op zoek bent naar een goede webdesigner. Wat doe je dan? Je vraagt aan vrienden, kennissen en familie of zij iemand kunnen aanbevelen. Vriend A, Kennis B en Familielid C bevelen je allemaal iemand aan. In de meeste gevallen zullen ze je de voor- en achternaam van de persoon geven, pas in tweede instantie de bedrijfsnaam. En wat doe jij vervolgens? Je gaat meteen zijn/haar voor- en achternaam googelen om informatie in te winnen. Wat je vervolgens te zien krijgt plus de aanbeveling van jouw kennis zullen uiteindelijk mede doorslaggevend zijn om deze persoon uit te nodigen om een offerte uit te brengen. Op de aanbeveling van Vriend A vindt Google niks. De aanbeveling van Kennis B geeft onduidelijke info. Op internet is te vinden dat deze persoon fotografeert, teksten schrijft, workshops schilderen geeft en af en toe websites ontwerpt. Is deze persoon wel een goede webdesigner? Dan google je toch maar even die derde persoon (zo makkelijk gaat het dus). Er verschijnt een duidelijk LinkedIn profiel. Deze persoon is in de buurt gevestigd en is gespecialiseerd in SEO en maakt vooral websites voor bedrijven in de creatieve industrie die er ook nog eens gelikt uitzien. Dat is precies wat je zoekt! Zo zie je maar, een goede (online) positionering helpt je echt aan klanten!

Het doel van personal branding

Bovenstaand voorbeeld laat zien hoe belangrijk (online) personal branding is. Je kiest eerder voor een iemand waar je je prettig bij voelt, zoals in het geval van de webdesigner. Ongeacht hoe zijn/haar bedrijf heet, toch? Mensen kopen in eerste instantie van mensen in wie ze vertrouwen hebben in plaats van bedrijven. Ze kunnen dus maar beter weten wie je bent.

Volgens Roberto Blake is zelf grafisch designer van beroep met een eigen goed gelezen blog en youtube kanaal. Volgens hem houdt personal branding het volgende in: ‘Your brand is what people think and say about you. It is the values that are associated with you and what you do or provide’.

Door jezelf te laten zien zorg je er dus voor dat je publiek jou leert kennen. Je kunt dat op verschillende manieren doen. In bovenstaande video vertelt Roberto hoe hij dit aanpakt. Bijvoorbeeld door een blog te schrijven of een video te maken bijvoorbeeld over hoe je te werk gaat. Het belangrijkste is: maak content waar je je prettig bij voelt en je leuk vind om te doen zodat je kunt laten zien wie je echt bent.

Hoe pak je het aan?

Bij het vormgeven van je personal brand is het vooral belangrijk authentiek (jezelf) te zijn. Er zijn vier dingen die je kunt doen:

  1. Gebruik je eigen naam als brandnaam;
  2. Google jezelf;
  3. Maak een professioneel LinkedIn profiel;
  4. Voeg een ‘over mij’ gedeelte toe op je website.

Gebruik je eigen naam als brandnaam

Wanneer mensen na een aanbeveling via internet op zoek gaan naar informatie over jou, zullen ze vooral je voor- en achternaam intikken. Vooral als je alleen werkt in je bedrijf zou je er daarom voor kunnen kiezen om je bedrijfsnaam (gedeeltelijk) naar je eigen naam te vernoemen, zodat je (online) beter vindbaar en zichtbaar wordt voor je publiek. Zo word je dus echt je eigen brand!

vindbaarheid en zichtbaarheid

Het tweede dat je kunt doen is een nulmeting door jezelf te ‘googlen’. Je publiek krijgt immers dezelfde resultaten te zien. Stel jezelf vervolgens de volgende vragen:

  • Ben ik blij met deze zoekresultaten? Zo nee, wat betekent dit voor mijn online positionering?
  • Ben ik (online) zichtbaar (genoeg)? A. is er voldoende te vinden over je specialiteit? B. is er niet te veel ruis op de lijn (vind je niet te veel dingen die niet relevant zijn)?
  • Sluiten deze zoekresultaten aan bij hoe ik mezelf wil positioneren? Zo nee, hoe komt dat en wat kun je eraan veranderen?
googleyourself-300x181.jpg

Wanneer je op bovenstaande vragen ‘ja’ kunt beantwoorden ben je al goed bezig met je online personal branding. Antwoord je op één of meerdere vragen ‘nee’ dan is het verstandig nog eens kritisch naar je eigen positionering te kijken.

Maak een professioneel LinkedIn profiel

Het eerste dat Google weergeeft als je een naam intikt is meestal je LinkedIn profiel en/of je twitteraccount. LinkedIn kun je zien als een soort ‘persoonlijke website’. Het is de eerste pagina die mensen aanklikken om informatie over jouw als persoon te vinden. En het mooie is, deze pagina kun je zelf helemaal beïnvloeden!

Wanneer je dus nog geen LinkedIn profiel hebt, is het goed om deze wel aan te maken. Op LinkedIn kun je naast het invullen van de standaard profielkenmerken ook blogs, foto’s, ontwerpen, links, video’s en aanbevelingen toevoegen. Daarmee onderscheid je je van anderen en val je beter op. Voeg ook altijd een link naar je website toe, maar zorg ervoor dat je LinkedIn profiel alleen uitstraalt wie je bent. Wat je doet, kun je het beste op je website vermelden. Om zoveel mogelijk resultaat uit je LinkedIn profiel te halen is het aan te raden deze zo volledig mogelijk in te vullen, want dan krijgen bezoekers van je profiel het juiste beeld van je en wordt je beter gevonden. Let op dat je een aansprekende en recente profielfoto van jezelf toevoegt. Profielen zonder foto’s komen een stuk onbetrouwbaarder over.

linkedin profiel

Voeg een ‘over mij’ gedeelte toe op je website

Waarschijnlijk beschik je ook al over een eigen website. Dat is mooi, maar heb je er ook al een keer kritisch naar gekeken? Op je website vermeld je voornamelijk wat je doet. Zo kun je een portfolio maken waarin je ontwerpen te zien zijn. Wat daarnaast belangrijk is om te doen, is het maken van een ‘over mij’ pagina. Wist je dat na je homepage de ‘about us’ pagina in de meeste gevallen de meest bezocht pagina is? Hoewel het belangrijk is een onderscheid te maken tussen wie je bent (LinkedIn) en wat je kunt (website) is het toch handig om op je website een pagina te wijden aan het (kort) beschrijven van wie jij bent (inclusief een recente foto) en wat je drijfveren zijn. Dit maakt het voor je publiek gemakkelijker om zich in jou te herkennen. Let daarbij wel op dat je positionering op je website aansluit bij je LinkedIn profiel.

In deze blog heb ik laten zien wat personal branding is, waarom het voor jou als designer belangrijk is en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ik ben benieuwd in hoeverre jij met je eigen positionering bezig bent en of er dingen zijn waar je tegenaan loopt. Wat is jouw mening hierover?

Wil jij weten hoe je jezelf als designer beter kunt positioneren? Vraag dan hieronder de 'Personal Branding Quick Scan' aan.