Verbeter je zichtbaarheid op LinkedIn nieuwe stijl: 4 mogelijkheden

Een variant van deze blog verscheen eerder op MarketingTribune

Voor iedereen die zichzelf duidelijker wil positioneren op LinkedIn is er goed nieuws. Er zijn een aantal nieuwe features die je daarbij kunnen helpen. Zo is er nu een hashtag functie waarmee je jezelf met je expertise in de kijker kunt spelen en kun je berichten met de Lead Magnet nog beter richten aan de juiste doelgroep. Daarnaast wordt er een nieuwe layout uitgerold waarmee profiel bezoekers in één oogopslag meer informatie over jou zien. Tot slot kun je met de ‘in de buurt’ optie nu nog gemakkelijker face-to-face in contact komen met je LinkedIn connecties.  In deze blog ga ik wat dieper in op deze vier nieuwe features waarmee jij je personal brand op LinkedIn kunt versterken.

1.       Volg hashtags en deel je kennis en expertise

Het is al langer mogelijk om via hashtags interessante updates en artikelen te vinden. Binnenkort kun je hashtags over specifieke onderwerpen aan je profiel vastmaken aan je profiel. Zo blijf je in één oogopslag op de hoogte van al het interessante nieuws in jouw interessegebieden. Je kunt meepraten en jouw kennis en expertise over specifieke onderwerpen laten zien. De hashtag feature wordt nu uitgerold en is daarom nog niet bij iedereen beschikbaar.

Of dit bij jou al geactiveerd is kun je zien aan de linkerkant op je profielpagina. Daar zijn dan allerlei hashtag onderwerpen (‘hashtags you follow’) te zien (bijv. #contentmarketing, #personalbranding #linkedintips) die je aan je profiel kunt ‘vastpinnen’.

Follow hashtags LinkedIn.png

2. Verhoog de betrokkenheid bij je berichten met behulp van LinkedIn Magnet

Een andere nieuwe LinkedIn feature, alleen beschikbaar in de app, is LinkedIn magnet. Met behulp van Artificial Intelligence (AI) wordt het mogelijk statusupdates te tonen aan een specifieke groep mensen uit je netwerk. Hierbij ‘kijkt’ LinkedIn naar de inhoud van je bericht waarna het dit bericht toont aan mensen die over dezelfde vaardigheden beschikken als jij. Met LinkedIn Magnet kun je jezelf nog duidelijker bij diverse doelgroepen positioneren.

LinkedIn Magnet.jpg

3.  Maak optimaal gebruik van de nieuwe layout

LinkedIn is momenteel een nieuwe layout aan het uitrollen. Wat is er veranderd?

 • Je profielfoto wordt groter weergegeven en staat aan de linkerkant op je profiel;

 • Je naam en ‘headline’ staan aan de linkerkant op je profiel;

 • Er is ruimte voor een langere samenvatting, dus je kunt nog beter laten zien wat jou uniek maakt;

 • Het bedrijfslogo staat rechts bovenaan en is gekoppeld aan je werkervaring;

 • Je contactgegevens en aantal connecties staan rechts bovenaan op je profiel.

De nieuwe layout van LinkedIn maakt het nog gemakkelijker om je profiel bezoekers in één oogopslag te laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt.

New Layout LinkedIn.png

4. Gebruik de ‘nearby’ feature in de LinkedIn app

Een andere interessante LinkedIn optie is de ‘nearby’ of ‘In de buurt’ feature. Ook deze optie is alleen beschikbaar in de LinkedIn app. LinkedIn achterhaalt waar je eerstegraads connecties zich bevinden ten opzichte van je locatie. Dat is handig wanneer je iemand uit je netwerk in ‘real life’ wilt spreken, bijvoorbeeld tijdens een congres, seminar of andere netwerkmogelijkheid. Met de ‘nearby’ functie wordt het online netwerken verbonden met het offline netwerken, waardoor je netwerk nog sterker en waardevoller wordt.

Nearby function LinkedIn aangepast.jpg

Wat vind jij van bovenstaande features? Heb jij ze al (uitgeprobeerd)?

Wil je weten hoe je jezelf online (beter) kunt positioneren? Vraag dan hieronder de Personal Branding Quick Scan aan.

Jezelf online profileren anno 2018: dit zijn de spelregels

Een variant van deze blog verscheen eerder op Frankwatching

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Toch? Voor iedereen die online content maakt om zichzelf in de kijker te spelen gaat deze vlieger niet langer op. Want uit recent onderzoek van BuzzSumo blijkt dat oude contentstrategieën (van 3 jaar geleden) vandaag de dag 50 procent minder effectief zijn. Ook het effect van promoten van content via de bekendste social media kanalen is drastisch gedaald. Behalve op LinkedIn, daarover later meer.

Veel mensen vinden het lastig om online op te vallen. Dat is niet zo gek. Volgens BuzzSumo wordt elk jaar weer meer content gepubliceerd dan het voorgaande jaar. Daarom is het nu meer dan ooit belangrijk om relevante en waardevolle content te delen met je publiek. Ik deelde eerder al hoe je onderscheidende content kunt maken.

Om écht resultaat te bereiken, zul je kritisch naar je content moeten (blijven) kijken én de platformen waarop je je verhaal deelt. Wat werkt goed? Wat werkt niet (meer) of minder goed? Om ons hier een handje bij te helpen heeft BuzzSumo 100 miljoen blogs, video’s en social media berichten uit 2017 geanalyseerd. In dit artikel deel ik de belangrijkste resultaten uit dat onderzoek, zodat jij hier je voordeel mee kunt doen.

1. Het aantal social media shares is sinds 2015 gehalveerd

Er wordt minder content gedeeld op de grote sociale netwerken. De data uit het onderzoek laten zien dat het steeds lastiger wordt mensen aan je content te binden. Juist omdat er per onderwerp zoveel content is waar je uit kunt kiezen. Ook zorgen veranderende algoritmes ervoor dat vooral berichten in je tijdlijn voorbij komen die relevant zijn voor jou als gebruiker. Andere berichten krijg je daardoor (veel) minder te zien. Ook het feit dat content steeds meer privé gedeeld wordt via messenger apps, zorgt voor een daling van het aantal social media shares. Toch is er een manier om op te vallen met je content. In deze blog lees je hoe je dat het beste kunt aanpakken

2. Website traffic via social media daalt drastisch, via Google juist veel meer traffic

Lange tijd was social media dé manier om bezoekers naar je website te trekken. Vooral Facebook bleek daarvoor een geschikt kanaal. Sinds vorig jaar is hier een kentering in te zien. Vanaf dat moment is niet Facebook, maar Google hét kanaal om traffic te genereren. Zoals onderstaande grafiek laat zien, is het verstandig om je content SEO-proof te maken, om hiermee zoveel mogelijk traffic te krijgen. Dit betekent dat je content maakt die door Google als waardevol wordt beoordeeld.

Shareaholic Buzzsumo Content Trends 2018.jpg

De daling in traffic via social media komt voornamelijk door Facebook.

Shareaholic Buzzsumo Content Trends 2018 1.jpg

3. De betrokkenheid bij Facebookberichten neemt drastisch af

Vorig jaar was al te zien dat de betrokkenheid bij berichten, gepubliceerd door bedrijven en nieuwswebsites op Facebook, al met 20 procent was gedaald. Het afgelopen halfjaar is deze trend verder doorgezet. Deze ontwikkeling werd versterkt door de algoritmewijzigingen die Facebook heeft aangebracht.

Het gevolg van deze wijzigingen is dat het natuurlijke (organische) bereik en de verspreiding van bedrijfscontent op het platform is afgenomen. Omdat deze content veel minder in de tijdlijn getoond wordt, bereiken bedrijven en journalistieke websites hun publiek veel moeilijker. Daardoor neemt ook de betrokkenheid bij deze content af. Dit is te zien aan de mate waarin een bericht gedeeld wordt. Vóór de wijzigingen was het mogelijk dat je bericht honderdduizenden keren gedeeld werd, en je bericht viral ging. De kans dat dit tegenwoordig nog lukt is drastisch afgenomen.

Decrease Facebook Engagement Publishers.jpg

Ook kijkt Facebook kritisch naar de soort content die op het platform gedeeld wordt. Zo zijn clickbait titels en lijstjes veel minder effectief geworden om te delen omdat Facebook deze content niet veel meer toont in de tijdlijn. Zo wil het nep nieuws tegengaan. Content die wel nog goed scoort op Facebook zijn muziekvideo’s en berichten met politieke thema’s (zoals verkiezingen).

4. Content wordt steeds meer privé gedeeld

Het privé delen van content met collega’s of vrienden gebeurt al langer. Uit onderzoek van GetSocial blijkt nu dat dit privé delen van content sterk toeneemt. Platformen zoals WhatsApp en Slack zijn populair vanwege de mogelijkheid om hier in een besloten omgeving informatie met elkaar uit te wisselen.

Business Insider geeft aan dat social messaging apps zoals WhatsApp, Messenger, WeChat en Viber zelfs de vier grootste social media apps (Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn) voorbij zijn gestreefd. De cijfers van GetSocial ondersteunen deze ontwikkeling met cijfers. In onderstaand diagram is te zien dat het privé delen (dark shares) van content door middel van URL’s via social messaging in 2017 twee keer zo groot is (65%) als het delen van content via sociale netwerken zoals Facebook (14%), Twitter (6%) en andere social media platformen (15%).

Dark shares.jpg

5. Nieuwe ‘hot topics’ verzadigen snel

Het onderzoek laat zien dat als een bepaald onderwerp populair wordt, omdat de interesse erin toeneemt, er vaak in een korte tijd ontzettend veel content over gemaakt wordt. Hierdoor treedt snel verzadiging op. Dit maakt het lastig om nog een unieke invalshoek te vinden voor je content. Neem bijvoorbeeld Bitcoin, zoals je in onderstaande grafiek kunt zien.

 Bron: BuzzSumo

Bron: BuzzSumo

Op het hoogtepunt in december 2017, werden er in één week maar liefst 40.000 Bitcoin artikelen gepubliceerd. Dit is één voorbeeld, maar het is een trend die je bij populaire onderwerpen telkens ziet.

6. Websites met originele en vakspecialistische content en sterke reputatie plukken de vruchten

Ook grote websites zoals BuzzFeed krijgen met deze contentshock te maken. Ondanks de reputatie die ze als platform hebben opgebouwd zien ook zij een stevige daling in betrokkenheid bij hun berichten via social media.

Decrease social shares BuzzFeed.jpg

Toch is er ook goed nieuws te melden. Er zijn sites waar content wel nog veel gedeeld wordt en er zelfs een stijging te zien is in de hoeveelheid shares. Wat is hun geheim?

Increase social shares New York Times.jpg

Ze maken diepgaande en waardevolle content. Voorafgaand aan de content creatie wordt veel onderzoek gedaan naar het onderwerp. Ook scoort deze content goed omdat het door een betrouwbare bron wordt gepubliceerd. Vanuit branding oogpunt is de strategie van het maken en delen van waardevolle content altijd een effectieve. Wat geldt voor websites, geldt ook voor jou. Met name mensen die de afgelopen jaren op deze manier aan het vergroten van hun online zichtbaarheid hebben gewerkt, plukken hier nu de vruchten van.

Uit het onderzoek van BuzzSumo blijken onderwerpen zoals Bitcoin en politieke thema’s goed te scoren. Het meeste succes behaal je als je content over deze onderwerpen maakt voordat de grote massa erover gaat schrijven. Vroegtijdig schrijven over ‘vernieuwende onderwerpen’ helpt om onderscheidend te zijn en dus op te vallen met je content. Als je wil opvallen, zorg dan dat je een thought leader bent die de trend zet in plaats van iemand die de trends volgt.

7. In de meeste content wordt geen gebruik gemaakt van backlinks

In bijna 70 procent van alle content die wordt gepubliceerd is er volgens het onderzoek van BuzzSumo geen gebruik gemaakt van backlinks. De enige content waarbij wél backlinks worden gebruikt komt van vakspecialistische websites die evergreen content maken.

Vooral lange en diepgaande (goed bestudeerde en onderzochte) content blijken het goed te doen op het gebied van backlinks. Daarnaast helpt het om de bestaande content regelmatig te updaten. Op die manier blijft deze content relevant voor je publiek en houd je je publiek betrokken.

8. Er wordt meer content op LinkedIn gedeeld

Uit het onderzoek van BuzzSumo blijkt verder dat de betrokkenheid bij berichten op LinkedIn jaarlijks met meer dan 60 procent toeneemt. De reden hiervoor is dat LinkedIn het platform continu vernieuwt door middel van updates, nieuwe features en analyses. Dit legt ze geen windeieren, want hoewel de betrokkenheid bij berichten op platformen zoals Facebook en Twitter afneemt, zien gebruikers de betrokkenheid bij hun berichten op LinkedIn juist toenemen. In onderstaand voorbeeld is dat goed te zien.

Shares op LinkedIn:

Increase engagement on LinkedIn.jpg

Shares op Twitter:

Decrease shares on Twitter.jpg

Veel bedrijven gebruikten voorheen Facebook om online zichtbaar te zijn en op te vallen met hun content. Vanwege de wijzigingen in het algoritme (zie punt 3) is niet langer Facebook, maar LinkedIn voor zowel bedrijven als individuen the place to be.

9. Het delen van externe links op LinkedIn is niet langer effectief

Misschien heb je al ontdekt dat het delen van externe links op LinkedIn niet meer werkt. De betrokkenheid bij deze berichten neemt af, omdat LinkedIn haar gebruikers zo veel en zo lang mogelijk op haar eigen platform wil houden.

Het algoritme van Linkedin is zodanig ingesteld dat alleen waardevolle content van hoge kwaliteit veel in de tijdlijn getoond wordt. LinkedIn berichten die externe links bevatten worden door LinkedIn aangeduid als ‘spam’ of als ‘lage kwaliteit berichten’. Dat heeft dus gevolgen voor de zichtbaarheid van deze content op het platform.

Wil je toch graag links blijven delen in je LinkedIn berichten, maar niet inleveren op bereik? Dat kan. Het is misschien niet de handigste manier, maar je kunt de link onder je eigen bericht in het commentaarvak plakken. Meteen na publicatie van je bericht. In je bericht kun je aangeven dat de link daar terug te vinden is. Op die manier kun je toch nog naar andere bronnen verwijzen, zonder dat het bereik van je bericht afneemt.

10. Het tijdstip en de vorm van LinkedIn berichten is belangrijker geworden

Alex Pirouz van Linkfluencer heeft uitgezocht welke content op dit moment goed werkt op LinkedIn. Volgens hem is het eigenlijk heel simpel. Elke keer als je een bericht plaatst op LinkedIn, is het goed om je vooraf af te vragen wat én wie je ermee wilt bereiken. Op basis daarvan kun je kiezen voor één van onderstaande opties.

 • Alleen tekstberichten (text only)
 • Tekstberichten met een afbeelding
 • Video berichten

Is het doel van je bericht om je naamsbekendheid te vergroten én mensen kennis te laten maken met je merk? In dat geval raadt Pirouz aan om voor een tekstbericht te kiezen omdat je daarmee in eerste instantie de tweede en derdegraads connecties bereikt. Maandag tussen 10:00 uur en 13:00 uur is volgens hem het beste moment om een text only bericht te posten.

Wil je juist trouwe klanten en relaties bereiken? Dan is een tekstbericht met afbeelding óf een videobericht volgens Pirouz een goede optie, omdat dit in eerste instantie met name aan je eerstegraads connecties wordt getoond. Wil je daarvoor een tekstbericht met afbeelding gebruiken? Doe dat dan op woensdag tussen 10:00 uur en 13:00 uur. Past een video beter? Deel deze dan op donderdag of vrijdag eveneens tussen 10:00 en 13:00 uur.

Uiteraard is elk publiek weer anders. Bovenstaande kan een richtlijn voor je zijn om te bekijken wat voor soort post op welk tijdstip het beste voor jouw LinkedIn netwerk werkt. Monitor daarbij vooral het eerste uur na publicatie hoe je bericht het doet, want hoe hoger het aantal likes, shares en comments op dat moment is, hoe groter de betrokkenheid en het bereik van je bericht uiteindelijk zal zijn.

Conclusie

Social media blijft belangrijk voor je contentstrategie. Maar de spelregels zijn ten opzichte van drie jaar geleden behoorlijk veranderd. Met name Facebook en Twitter zijn minder effectief geworden voor het delen en promoten van content. Het is een stuk minder geschikt voor het genereren van traffic, maar het is nog steeds een effectieve manier om naamsbekendheid op te bouwen en betrokkenheid te creëren. Google en LinkedIn zijn populairder én wel effectief voor het delen en promoten van content. Ook het privé delen van content met collega’s of vrienden wordt steeds populairder.

Als je wilt weten hoe je waardevolle content maakt, kun je hieronder de 'checklist waardevolle content maken' aanvragen.

5 innovatieve manieren om customer engagement te verhogen

Deze blog verscheen eerder op Marketingfacts.

Dagelijks zijn meer dan 2 miljard mensen actief op social media. In mijn vorige blogpost ‘Branding en contentmarketing: ingrediënten voor een sterk merk’ ging ik in op de vraag: hoe zorg je ervoor dat je als merk onderscheidend bent en je opvalt bij het juiste publiek? Deze vraag hield de gemoederen ook bezig tijdens The Next Web (TNW) Conference in Amsterdam. Het was een terugkerend thema bij diverse sprekers. In deze blogpost heb ik de vijf meest innovatieve manieren om customer engagement te verhogen op een rijtje gezet.

 Bron: Published by Robert Allen for Smart Insights

Bron: Published by Robert Allen for Smart Insights

1. Aan de slag met user generated content 2.0

User generated content is de ultieme manier om customer engagement te vergroten omdat je publiek zelf de content maakt die het consumeert. Niets nieuws zou je zeggen, maar het New Yorkse beauty en lifestyle platform Glossier heeft hierin een hele nieuwe invalshoek gekozen. Het platform heeft haar succes te danken aan de communityleden die actief worden betrokken bij de ontwikkeling en promotie van de producten. Ze worden behandeld als dé deskundigen op een specifiek (beauty)gebied. Het platform gebruikt de online samenwerkingstool Slack om ‘mét’ haar klanten te praten in plaats van ‘over’ haar klanten.

TNW2017 Emily Weiss Glossier

2. Houd de aandacht vast

Wanneer je in marketing werkzaam bent, weet je waarschijnlijk wel dat het aantrekken van nieuwe klanten 5x duurder is dan het behouden van bestaande klanten. Veel organisaties beseffen zich dat het daarom belangrijk is te blijven investeren in deze laatste groep klanten middels custom content.

Organisaties zoals Glossier en Niantic, de ontwikkelaar van Pokémon Go, zijn succesvol doordat ze hierop hebben ingezet. Zij begrijpen als geen ander hoe belangrijk het is de aandacht van hun publiek vast te houden en te luisteren naar hun wensen.

Glossier lanceert elke drie maanden een nieuw beautyproduct. Volgens founder en ceo Emily Weiss is er bewust gekozen voor deze periode omdat dit de beste tijdspanne is om de communityleden nieuwsgierig en betrokken te houden. Het platform kent niet voor niets lange wachtlijsten voor schoonheidsproducten die snel uitverkopen vanwege gelimiteerde oplages.

Bij Niantic houden ze gamers betrokken door constant nieuwe content en features aan de game toe te voegen die het Pokémon Go-spel beter maken. Na de lancering van de game in juli 2016, waarbij je eigen leefomgeving als speelveld werd ingezet bij het vinden en vangen van Pokémon, werden in september 2016 onder meer de Buddy Pokémon feature en Pokémon Gyms feature geïntroduceerd. Afgelopen februari voegden de makers tachtig nieuwe Pokémon toe. Beide keren keek het publiek reikhalzend uit naar deze updates en features. Hoewel Pokémon Go over zijn hoogtepunt heen is (bij de lancering van de game hadden ze 500 miljoen gebruikers), lijkt deze strategie z’n vruchten af te werpen. De app heeft met 65 miljoen gebruikers nog steeds een trouwe fanbase die nieuwsgierig en hoopvol de nieuwste updates en features afwacht, aldus cmo Mike Quigley.

TNW2017 Pokemon Go Niantic

3. Zet slimme Siri in

Steeds meer merken zijn zich ervan bewust dat hun publiek behoefte heeft aan persoonlijk contact. Volgens James Temple, creative director bij reclamebureau R/GA EMEA, zijn merken daarom steeds meer op zoek naar manieren om menselijk(er) te communiceren. Een technologische ontwikkeling die daarbij kan helpen, is artificial intelligence. Daarmee kan een intelligente virtuele assistent rechtstreeks en persoonlijk met een klant communiceren. Denk aan de Siri’s en Cortana’s van deze wereld, maar dan slimmer. In de toekomst zullen merken hier nog een stap verder in gaan door één-op-één en ‘on demand’ met hun klant te communiceren, zoals een vriend dat ook zou doen. Klanten krijgen daarmee á la minute de informatie die ze wensen. De virtuele assistenten worden bovendien slimmer. Ze kunnen ‘vooruitdenken’ en zich daarmee als het ware ‘inleven’ in de specifieke behoeften van de klant op elk gewenst moment.

Temple heeft zo’n intelligente virtuele assistent ontwikkeld voor Nike, genaamd ‘Nike On Demand’.

Een ander sprekend voorbeeld is virtual assistant 'Rose'. Dit is een intelligente chatbot die hotelgasten van een full service luxe resort in Las Vegas helpt met het vervullen van hun wensen en ze informeert over praktische zaken rondom hun verblijf.

 Bron: travelandleisure.com

Bron: travelandleisure.com

4. Ken je publiek

Wanneer je een specifiek publiek hebt waar je je op wilt richten, is het belangrijk om te weten wat hen bezighoudt zodat je hier je content op kunt afstemmen. Online platform 9GAG heeft daarom onderzoek gedaan naar wat millennials drijft. Voor dit onderzoek zijn wereldwijd 100.000 millennials ondervraagd die allemaal stellingen voorgelegd kregen waarbij ze een keuze moesten maken tussen twee onderwerpen. Zo werd hen bijvoorbeeld gevraagd of ze:

 • liever internet of sex op willen geven;
 • liever gemiddeld presteren maar wèl aanzien hebben;
 • liever ondernemer zijn óf liever een 9-tot-5 baan hebben;
 • liever hun stemrecht opgeven óf liever social media vaarwel zeggen.

De resultaten op deze stellingen bleken per land behoorlijk te verschillen. Ray Chan, co-founder en ceo van 9GAG gaf aan dat naar je publiek luisteren cruciaal is. Door te achterhalen wat hen bezighoudt, kun je content maken die daarbij aansluit. Op die manier kun je jouw publiek écht voor je winnen in plaats van zelf voor je publiek te gaan invullen wat ze ‘waarschijnlijk’ interessant vinden.  

 Bron: Nine Gag

Bron: Nine Gag

5. Vind de juiste influencers

Merken als Toyota, Fox, Nestlé, Coca Cola en Sony zetten influencers in die passen bij hun merk. Dat zijn niet per definitie celebs maar online influencers die een following hebben die qua karakter, kenmerken, interesses en persoonlijkheid naadloos aansluiten op het publiek waarop het merk zich richt. Om de juiste influencer te vinden, bijvoorbeeld iemand die avontuurlijk is en van backpacken houdt, kunnen de laatste 20.000 woorden en emojis die een influencer heeft gepubliceerd worden geanalyseerd met behulp van artificial intelligence. Dezelfde technologie wordt gebruikt om de inhoud van een influencercampagne te bepalen, dus waar een influencer het over moet hebben, welke tone en share of voice daarbij gebruikt wordt en welke visuele content het beste werkt. Volgens Ryan Detert zou een combinatie van artificial intelligence en influencers zorgen voor 30 procent meer betrokkenheid.

Conclusie

Merken gaan in de toekomst steeds verder om (potentiële) fans, volgers, influencers en klanten te vinden en te binden door ze content aan te bieden die waardevol voor ze is. Persoonlijk krijg ik hier soms een beetje ‘big brother is watching you’ of misschien eerder ‘IBM is Watson you’ gevoelens bij. Aan de ene kant creepy, aan de andere kant kan dit ook het einde betekenen van irritante reclames omdat we enkel nog content krijgen voorgeschoteld waarvan zowel de inhoud als de vorm op onze persoonlijke voorkeuren zijn afgestemd.

Als je wilt achterhalen hoe je waardevolle content voor je publiek maakt kun je hieronder de 'checklist waardevolle content maken' aanvragen.

 

 

9 handige content tools om verslaafd aan te raken

Een variant van deze blog verscheen eerder op MarketingTribune.

Ben jij regelmatig bezig met het onderzoeken, ontwerpen, editen en promoten van content? Dan heb je vast gezien dat er online een oerwoud aan tools beschikbaar is om dat proces gemakkelijker te maken.  Maar welke zijn nu écht handig en nuttig? Eerder schreef ik al eens blogs over handige blogtools die je kunt gebruiken voor het opdoen van inspiratie en het maken van pakkende blogtitels. Ook voor de redactie en promotie van blogs zijn handige online hulpmiddelen beschikbaar. Inmiddels gebruik ik tools niet alleen meer voor bloggen maar bijvoorbeeld ook voor het maken van afbeeldingen/infographics, social media (research) posts en het onderzoeken van de behoeftes van een specifiek publiek. Deze deel ik graag met jullie.

Tools voor op je smartphone:

stencil designtool

1. STENCIL

Een tool waarmee je zelf de mooiste afbeeldingen na maakt. Je hoeft geen designer te zijn om mooie creaties aan je social posts toe te voegen. Kies uit rechtenvrije afbeeldingen, achtergronden of iconen. Zit er niets geschikts bij? Upload dan  je eigen foto.

infogram design tool

2. INFOGRAM

Naast het ontwerpen van infographics, kun je ook data visueel weergeven in grafieken en interactieve mappen maken. Handig wanneer je veel cijfers in één keer wilt verwerken én het is ook nog een leuke manier om informatie te delen met je online publiek.

feedly content marketing research tool

3. FEEDLY

Inspiratie nodig voor een blog of andere content? Selecteer categorieën die je interessant vindt. Je ontvangt daarna dagelijks een update met de meest recent gepubliceerde artikelen. Zo blijf je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in je vakgebied. Tevens heb je betrouwbare bronnen om te gebruiken bij je content.

anders pink audience research tool

4. ANDERS PINK

Een gloednieuwe tool van de makers van Buzzsumo en Bloomberry waarbij je op één plek op de hoogte wordt gehouden van al het belangrijke nieuws uit je netwerk en branche zonder dat je hiervoor verschillende online kanalen hoeft te checken. Filter op onderwerp of tijd of werk als team aan content.

5. QUORA

Wanneer je graag wilt weten wat je internationale publiek bezighoudt biedt Quora uitkomst. Op basis van specifieke categorieën kun je zelf een Engelstalige vraag stellen of kijken wat voor vragen je publiek stelt. Zo kun je jezelf gemakkelijker in je publiek verplaatsen en daar je content op afstemmen.

Tools voor op je desktop:

After the Deadline writing tools

6. AFTER THE DEADLINE

Coole tool wanneer je wilt weten of je Engelse tekst foutloos is. Het is een kwestie van kopiëren en plakken et voila! Je krijgt meteen te zien waar je op het gebied van spelling, grammatica en schrijfstijl nog verbeteringen kunt aanbrengen. Heb je een Wordpress blog? Download dan de plugin.

easy word count content tool

7. EASY WORD COUNT

Wanneer je veel gebruik maakt van Google Docs of andere tekstverwerkingsprogramma’s is dit een handig tool. Zeker wanneer je een gastblog schrijft waarbij je aan een maximaal bepaald aantal woorden mag voldoen. Plak de tekst in het kader en je ziet precies uit hoeveel woorden je tekst bestaat.

bloomberry audience research tool

8. BLOOMBERRY

De makers van Buzzsumo hebben recent deze tool ontwikkeld. Geef zoekwoorden en filters in en kom erachter wat voor content je publiek graag consumeert. De onderwerpen worden naar populariteit onderverdeeld zodat je in één oogopslag kunt zien waarover gesproken wordt. Klik vervolgens op de link om gedetailleerde resultaten te zien.

social message optimizer social media promoting tool

9. SOCIAL MESSAGE OPTIMIZER

Na de Headline Analyzer heeft CoSchedule nu deze gloednieuwe tool gemaakt. Maak succesvolle social media berichten door te kijken op welke factor(en) je jouw bericht(en) kunt aanscherpen.

Met als resultaat een groter bereik en hogere engagement.

Aan welke tools ben jij verslaafd? Ik ben heel benieuwd!

Wil jij weten hoe je waardevolle content maakt? Vraag dan hieronder de 'checklist waardevolle content maken' aan.

Zó scoor je wél met je blog [nieuw onderzoek]

Deze blog verscheen eerder op De Ondernemer.

Wist je dat 95% van alle gepubliceerde blogs niet wordt opgepikt? Het is dus de kunst om bij de 5% te komen die wel opvallen.  Misschien denk je: ‘Bloggen dat kan toch iedereen?’ ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ Zelf  doe ik continue onderzoek naar wat een blog succesvol maakt, hoe je dat aanpakt, en waar je op kunt letten. Hoe komt het dat slechts een klein percentage blogs goed scoort? In deze blog geef ik in zes stappen weer wat je kunt doen om tot een sterke blog te komen die wél scoort.

Ik deel de mening van Jodi Harris, Director of Editorial Content and Curation bij het Content Marketing Institute, dat je bloggen niet zomaar ‘even’ doet. Zij zegt hierover:  ‘Anyone can throw together some personal opinions or controversial remarks, toss in a few supporting stats or anecdotical examples, share it in a public forum, and call it a ‘blog post’, but that doesn’t mean it’s truthful, meaningful, or even valuable content’. Professioneel bloggen is niet zo simpel als het lijkt.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen (55%) minder dan 15 seconden op een pagina actief is. Het is dus zaak om je blog zodanig te schrijven dat het meteen de aandacht van je lezers trekt én vasthoudt. Wist je dat mensen online informatie vooral scannen? Als je je blog daarop afstemt kan het de leesbaarheid met maar liefst 57% verhogen!

Stap 1: Bedenk een sterke blogtitel
Er wordt vaak onterecht gedacht dat een titel als doel heeft om producten of diensten te verkopen. De bedoeling is juist om mensen te informeren. Je trekt lezers naar je blog wanneer je hen weet te raken, door hen iets te bieden waardoor ze zich meteen aangesproken voelen en meer willen weten. Dit kun je doen door specifieke informatie te benoemen in je blogtitel, bijvoorbeeld het publiek of de regio waarop je je richt en je lezers een oplossing te bieden voor een probleem. Wanneer je je blogtitel tussen aanhalingstekens zet, zoals een quote, stijgt het aantal terugkerende bezoekers met 28%.

Brady Dukart van CoSchedule deed onderzoek naar hoe je ijzersterke blogtitels schrijft. Hij noemt de volgende vijf factoren:

1.        Noem een interessant cijfer (statistiek);
2.       Deel een tip waarmee de lezer zijn voordeel kan doen ;
3.       Maak gebruik van bijvoeglijke naamwoorden;
4.       Gebruik niet meer dan 6-7 woorden;
5.       Stel een open vraag.

Maar dat is niet het enige. Uit onderzoek dat PR Daily gedaan heeft blijken nog andere elementen belangrijk te zijn. Let erop dat blogtitels:

-         niet langer zijn dan 117 karakters, wanneer je ze gemakkelijk op social media wilt delen; 
-         niet langer zijn dan 65 karakters, wanneer je wilt dat je blogs in organische zoekopdrachten opduiken; 
-         tussen de 81-100 karakters lang zijn wanneer je wilt dat mensen doorklikken (naar je website bijvoorbeeld).

 Bron: Hubspot

Bron: Hubspot

Ook kun je gebruik maken van ‘vierkante haakjes’ in je blogtitel. Zoals ik ook heb gedaan in de titel van deze blog. Het verhoogt de click-through-rate (CTR) van je blog met 38%. Daarnaast scoren woorden zoals ‘foto (+ 37%)’ of ‘wie (+22%)’ goed in een blogtitel, omdat mensen vooral visueel zijn ingesteld en je met het gebruik van het woord ‘wie’ duidelijk je kennis aan anderen kan overbrengen. 

Blogs vallen nog meer op wanneer je in je blogtitel het gebruik van ‘vierkante haakjes’ combineert met positieve woorden (bijv. geweldig, top, super etc.) omdat de lezer hierdoor een positief gevoel krijgt.

Deze richtlijnen bieden je een houvast wanneer je professioneel wilt bloggen. Blijf kritisch, aangezien elk publiek anders is. Door te experimenteren met verschillende titels kom je erachter wat goed scoort bij je publiek. 

Zorg in ieder geval dat je blogtitel de lezer aanspreekt, dat je een unieke invalshoek kiest en heel specifiek aangeeft op wie je je richt. Het opwekken van een bepaalde mate van urgentie werkt ook goed.

Stap 2: Schrijf een pakkende introductie
De volgende stap is het schrijven van een pakkende introductie. Dit is het punt waarbij de meeste lezers besluiten door te lezen (vaak lezen ze dan ook de hele blog) of afhaken. En meestal gebeurt het laatste (8 van de 10 mensen). Net als bij de blogtitel zijn bij het schrijven van een sterke introductie enkele richtlijnen die je kunnen helpen.

1.        Benoem een probleem en een oplossing
2.       Begin met het sluitstuk van je verhaal (en werk dan naar het begin toe) 
3.       Benoem voordelen voor de lezer
4.       Houd het kort en kom meteen ter zake

In de praktijk blijkt het vaak nog lastig te zijn om een goede introductie te maken. Dan kun je gebruik maken van de probleem/oplossing/voordeel formule. Deze werkt als volgt:

·         Begin met het vaststellen van het probleem door jezelf af te vragen: ‘Wat is het probleem waar mijn publiek mee worstelt?’ Identificeer en benoem dit in het intro; 
·         Reik een oplossing aan die alle onderdelen van het probleem afdekt; 
·         Benoem een voordeel van het oplossen van het probleem.

Bij een pakkende introductie herkent de lezer het probleem waar hij/zij mee worstelt meteen. De oplossing lijkt vervolgens interessant genoeg om verder te lezen. Wanneer je dat lukt zal de lezer de rest van je blog waarschijnlijk ook lezen.

Stap 3: Gebruik zoekwoorden en bronverwijzingen
In je blogtitel en introductie heb je verwachtingen geschept  waarvan de lezer hoopt dat die in de rest van de blog worden waargemaakt. Om de lezer betrokken te houden bij de rest van je blog kun je gebruik maken van zoekwoorden en bronverwijzingen in de tekst. Problogger heeft onderzocht dat je de zoekwoorden het beste twee à drie keer in de rest van de tekst kan laten terugkomen. Hierbij wordt het eerste zoekwoord zo vroeg mogelijk in de tekst (eerste 150 woorden) verwerkt.

Bronverwijzingen ondersteunen je beweringen met feiten. Dat isgoed voor je geloofwaardigheid en dus voor je online positionering. Daarom adviseert Brian Dean bij elke 1000 woorden twee tot vier bronverwijzingen te gebruiken.

 Bron: Pixabay

Bron: Pixabay

Stap 4: Vergroot de leesbaarheid
Gebruik korte zinnen (ongeveer 12 woorden) om de tekst leesbaar te houden. Let erop of je woorden gebruikt die overbodig zijn in een zin. Wanneer je bepaalde woorden weglaat is de zin dan nog steeds goed te begrijpen? Door kort en bondig te schrijven houd je de lezer betrokken bij je verhaal.

Stap 5: Kies een afbeelding
Doordat mensen van nature visueel zijn ingesteld, helpen afbeeldingen de betrokkenheid bij je blog te vergroten. Je publiek zal je blog sneller gaan lezen en ook blijven ze langer op je pagina. Daarnaast kun je informatie op een aansprekende manier laten zien in de vorm van infographics en screenshots. Wanneer je gebruikt maakt van aansprekende foto’s is  80% van de lezers bereid verder te lezen.

Het is vaak lastig om goede foto’s te selecteren. Waar moet je op letten bij het selecteren van afbeeldingen? Er zijn verschillende websites waarop je goede foto’s voor je blog kunt vinden. Richtlijnen voor geschikte foto’s zijn:

-         Maak gebruik van hoge resolutie foto’s;
-         Vermijd stockfoto’s; 
-         Gebruik dezelfde breedte voor je foto als voor je tekst; 
-         Gebruik verschillende soorten afbeeldingen in je blog.

Stap 6: Zet de lezer aan tot actie
Een blog schrijf je meestal met een doel, je wilt de lezer aanzetten tot actie. Voordat je begint met schrijven is het goed om jezelf af te vragen wat die actie moet zijn. Wil je bijvoorbeeld dat de lezer een reactie achterlaat? Of wil je dat hij/zij je website bezoekt voor meer informatie? In marketingtermen noemen we zo’n oproep tot actie een ‘call-to-action’ (CTA).  Een CTA bevat extra informatie die in de blog nog niet werd genoemd maar wel interessant kan zijn voor de lezer.

Conclusie
Door een sterke blogtitel te maken trek je de aandacht van je publiek. Wanneer je vervolgens een pakkende introductie schrijft houdt je de lezer betrokken bij je verhaal. Vooral wanneer de voordelen en oplossingen interessant lijken.

Om ervoor te zorgen dat de lezer de blog afleest kun je gebruik maken van zoekwoorden en bronverwijzingen. Op die manier verhoog je de vindbaarheid naar je blog en ondersteun je beweringen met feiten.

Maak gebruik van korte zinnen en aansprekende foto’s om de leesbaarheid van je blog te vergroten.

Wanneer je de lezer naast informeren ook tot actie wilt aanzetten, kun je een call-to-action (CTA) in je blog verwerken.

Als je wilt weten hoe je waardevolle content maakt, kun je hieronder de 'checklist waardevolle content maken' aanvragen.

4 LinkedIn missers die je beter niet kunt maken

Deze blog verscheen ook op De Ondernemer.

Met een gebruikersdichtheid van 90% in Nederland is de kans groot dat je een LinkedIn profiel hebt. Ben jij een actieve gebruiker of log je slechts af en toe in om je profiel bij te werken?

Ondanks dat LinkedIn in Nederland het grootste professionele netwerk is, wordt het door veel mensen nog niet effectief ingezet. Wanneer je weet hoe je LinkedIn in je voordeel kunt gebruiken kun je jezelf namelijk positief in de kijker spelen bij potentiële werk- en opdrachtgevers.

Aangezien mensen tegenwoordig alleen al op basis van je LinkedIn profiel kunnen besluiten of ze zaken met je willen doen, is het op orde hebben van je profiel daarom cruciaal.

Toch kom ik dagelijks dingen tegen die niet op LinkedIn thuishoren of op de verkeerde plaats worden gepubliceerd. In deze blog bespreek ik het verschil tussen een statusupdate en een artikel, waar je jouw bericht het beste kunt plaatsen en hoe je 'missers' kunt voorkomen. 

Update versus artikel
Bij veel sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter is een artikel hetzelfde als een (status)update. LinkedIn maakt hier een onderscheid in. Een (status)update bij LinkedIn komt bij je ‘activiteit’ en dus op je tijdlijn te staan. Je bericht zal na een tijdje op de achtergrond raken en verdwijnen voor je publiek.

LinkedIn blog 1.jpg

Wanneer je een artikel schrijft verschijnt je bericht prominent op je profiel, direct onder je foto. (zie afbeelding) Het is één van de eerste dingen die mensen zien wanneer ze je profiel bezoeken. Je laatste drie artikelen zijn zichtbaar op je profiel en blijven in de blog sectie staan.

Wat is LinkedIn Pulse?
Sinds februari 2015 is het mogelijk om een artikel te schrijven, oftewel te bloggen op LinkedIn.

Het feit dat er wekelijks 130.000 nieuwe Pulse artikelen bijkomen bewijst dat veel mensen deze functie ontdekt hebben. Vooral wanneer je voor het eerst wilt gaan bloggen is het slim om te starten met LinkedIn Pulse. Je hebt namelijk al een publiek (je LinkedIn connecties) dat je kunt bereiken en dit is via andere platformen, zoals een eigen blogwebsite veel lastiger omdat je je publiek nog moet opbouwen.

Wanneer je een artikel plaatst op Pulse zal ongeveer 20% van je LinkedIn netwerk deze blog onder ogen krijgen. Op het moment dat je jouw Pulse post deelt en goed promoot kan dit percentage zelfs toenemen. Wanneer je je artikel ongeveer 20 keer per maand via LinkedIn promoot kun je tot maar liefst 60% van je LinkedIn connecties bereiken.

Download HIER gratis de ‘Ultimate Guide to Master LinkedIn Pulse’

Iedereen kan deze artikelen lezen, of ze nu wel of geen LinkedIn gebruiker zijn en ongeacht of je met ze geconnect bent. Daarom is het van belang goed na te denken over wat je op LinkedIn Pulse wilt publiceren en wat vooral ook niet.

Misser #1: Een update verwarren met een artikel
Doordat LinkedIn onderscheid maakt tussen een statusupdate (update delen) en een post (artikel schrijven) is het niet voor iedere gebruiker altijd helemaal duidelijk waar berichten het beste geplaatst kunnen worden. Hierdoor komen ze op LinkedIn nogal eens op de ‘verkeerde’ plaats terecht.

Een update is geschikt voor het delen van kort nieuws. Je kunt:
– een interessante link, foto of quote delen;
– een nieuwe samenwerking aankondigen;
– een evenement aankondigen;
– een link naar een vacature delen.

Een duidelijk voorbeeld voor het gebruik van een statusupdate is het plaatsen van interessante links. (zie foto). Bijvoorbeeld naar een blog die je gelezen hebt en waarvan je denkt dat die ook interessant is voor je netwerk.

Een artikel is geschikt wanneer je:
1. Lange blogs wilt maken van minimaal 500 woorden;
2. Andere mensen iets wilt leren;
3. Je mening over een bepaald onderwerp wilt laten horen;
4. Je deskundigheid op een specifiek vlak wilt uitdragen.

LinkedIn Pulse is dus vooral bedoeld voor het delen van (eigen) blogs, die professionele en waardevolle informatie bevatten. Toch kom ik nog vaak artikelen tegen die daar niet thuishoren. Hieronder lees je welke dat zijn.

Misser #2: Vacatures delen via het blogplatform Pulse
Vacatures worden vaak gedeeld als artikel via het blogplatform van Pulse. Wat mij betreft horen ze daar niet thuis.

LinkedIn biedt als zakelijk platform genoeg andere mogelijkheden om je vacatures te delen. LinkedIn geeft je hiervoor een tweetal opties.

– Via een link naar de website waar de vacature staat via een statusupdate
– Via LinkedIn Vacatures.

Deze laatste optie vind je onder de menuknop ‘Vacatures’. Wanneer je daarop klikt kun je naar vacatures zoeken via een functietitel, zoekwoord of bedrijfsnaam. Ook kun je er zelf vacatures plaatsen door op ‘plaats een vacature’ te klikken.

Misser #3: Commerciële content spammen
Reclame voor producten of diensten als een artikel delen. LinkedIn Pulse is met name bedoeld voor kennisdeling, niet voor reclame.

Op het moment dat je via LinkedIn toch graag je product of dienst onder de aandacht wilt brengen kun je ervoor kiezen om een Showcase pagina aan te maken. Op deze pagina kun je de producten en diensten van een organisatie als het ware in de etalage zetten. Een Showcase pagina is onderdeel van de LinkedIn bedrijfspagina.

Misser #4: Bedrijfscontent publiceren als artikel op je persoonlijke account
Via LinkedIn Pulse blogs berichten delen die rechtstreeks zijn geknipt en geplakt van de website van de organisatie waarvoor iemand werkzaam is. Bedrijfscontent zoals deze hoort thuis op een bedrijfspagina. Als medewerker kun je die content desgewenst weer met je eigen netwerk delen middels een statusupdate.

Het delen van bedrijfscontent via een artikel op je persoonlijke LinkedIn profiel is niet aan te raden. Stel dat je van baan wisselt, dan blijven deze berichten nog steeds prominent zichtbaar op je LinkedIn profiel.

Als je meer wilt weten over succesvol bloggen op LinkedIn Pulse kun je HIER een gratis guide downloaden.

De ‘rode kaart’ trekken
Voor iedereen die zich stoort aan bepaalde content en vindt dat die niet op LinkedIn thuishoort is er goed nieuws. LinkedIn geeft je namelijk de mogelijkheid melding te maken van updates en artikelen als je vindt dat deze niet op LinkedIn thuishoren. Je kunt deze berichten rapporteren bij LinkedIn. Dit wordt ook wel ‘vlaggen’ genoemd.

Wanneer je een statusupdate wilt rapporteren ga je naar de desbetreffende update en klik je op het pijltje rechts in de hoek, ter hoogte van de naam van de persoon. Als je daarop klikt, zie je ‘Deze update rapporteren’ staan. Door hierop te klikken krijgt LinkedIn een melding van deze update. Zij gaan dan kijken of de content inderdaad niet op LinkedIn thuishoort. Wanneer er sprake is van het overtreden van de LinkedIn gebruikersovereenkomst zal de content door LinkedIn verwijderd worden.

Naast het rapporteren van een LinkedIn update kun je ook een artikel ‘vlaggen’. Ga daarvoor naar de desbetreffende blog op Linkedin Pulse. Scroll vervolgens naar beneden en klik op ‘Rapporteer dit’. Ook dan bekijkt LinkedIn of de content in strijd is met hun gebruikersovereenkomst en verwijderd moet worden.

Wanneer je je stoort aan berichten die niet in strijd zijn met de gebruikersovereenkomst, kun je ervoor kiezen iemand niet meer te volgen. Daarvoor klik je rechtsboven in de hoek op het pijltje, en kies je ‘ontvolgen of verbergen’. Je krijgt dan geen berichten meer te zien, maar de persoon is dan wel nog een LinkedIn connectie en onderdeel van je netwerk.

Tot slot is het reageren op een artikel of update die je stoort niet handig, want zo draag je alleen maar bij aan de verdere verspreiding ervan.

Welke updates/artikelen ben jij tegen gekomen op LinkedIn waarvan je twijfelt of ze op LinkedIn thuishoren? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Wil je weten hoe je jezelf online (beter) kunt positioneren? Vraag dan hieronder de Personal Branding Quick Scan aan.

Hoe kun je custom content in je voordeel gebruiken?

Deze blog verscheen eerder op MarketingMed.nl

Stel, je bent al een tijd bezig om een bepaald publiek aan je te binden. Langzaam maar zeker zie je resultaat van al je inspanningen. Maar wat doe je nu je de aandacht van je publiek hebt? Kortom, hoe hou je dat publiek betrokken zodat ze klant blijven? Daar komt custom content om de hoek kijken.

Wat is custom content?

Custom content is niets nieuws. Zo’n 50 jaar geleden paste communicatieadviesbureau Pohly & Pohly het al toe voor een klant in de luchtvaartbranche door middel van een ‘airline’ magazine. Wanneer je weleens gevlogen hebt ken je het wel, een tijdschrift waarin allerlei producten zoals parfums, snacks, sieraden en reisbestemmingen staan.

voorbeeld custom content

Het doel van zo’n magazine is om een band op te bouwen met hun bestaande publiek. Op die manier kun je een merk versterken, je producten onder de aandacht brengen en nieuwe kansen creëren. Custom content is dus het op het juiste moment onder de aandacht brengen van relevante content bij je bestaande publiek.

Zoals je ziet ligt bij custom content de nadruk vooral op het bedienen van je bestaande publiek. Dit zijn je huidige klanten, dus mensen die al eens iets hebben afgenomen.

Volgens het Customer Content Council stelt 61% van de mensen custom content op prijs. Zo kun je de betrokkenheid en koopbereidheid vergroten. Zo’n 90% van de mensen gebruikt custom content zelfs bij het nemen van (aankoop)beslissingen.

Contentmarketing versus Custom Content
Sommige marketeers zeggen dat custom content hetzelfde is als contentmarketing. Voor het maken van waardevolle content worden veel verschillende termen gebruikt, maar vaak wordt hetzelfde bedoeld. Zo spreekt de ene marketeer van ‘branded content’, een ander van ‘custom media’ en weer een ander van ‘customer publishing’.

Wat custom content volgens mij onderscheidt van contentmarketing, is dat je daarbij content maakt voor je huidige klanten. Dit zijn de klanten die je, in een eerder stadium, middels contentmarketing aan je gebonden hebt. Bij contentmarketing richt je je veel meer op het bereiken van nieuwe klanten. Als ze eenmaal klant zijn wil je een langetermijnrelatie met ze op bouwen. Daarvoor is custom content uitermate geschikt.

Custom content biedt twee belangrijke voordelen:

1. Het verhoogt de winstgevendheid
Het aantrekken van een nieuwe klant kost vijf keer meer dan het behouden van een bestaande klant. Er wordt namelijk geschat dat wanneer je 5% van je publiek behoudt, dit de winstgevendheid met 75% kan verhogen.

2. Het vergroot de betrokkenheid
Het doel van custom content, contentmarketing of een combinatie van beide is om de betrokkenheid van klanten te vergroten. Een grote betrokkenheid zorgt ervoor dat klanten:
– eerder overgaan tot een (herhaal)aankoop;
– je aanbevelen bij anderen;
– je trouw blijven, in plaats van over te stappen naar de concurrent.

Om custom content succesvol te kunnen toepassen is het belangrijk goed na te denken over hoe je jouw bestaande publiek aan je wilt binden. Daar kan het navolgend custom content proces je bij helpen.

custom content development proces

 

Doelen en strategie
Je begint met het opstellen van doelen door na te gaan wat je wilt (gaan) uitstralen, in hoeverre de huidige doelen daarop aansluiten en welke content daarvoor nodig is.

Onderzoek
Nu je de custom content strategie bepaald hebt ga je onderzoek doen naar je bestaande publiek. Verzamel informatie op bijvoorbeeld social media en bekijk ook wie de community influencers in je vakgebied zijn. Vragen die je in deze fase kunt stellen zijn:

– Waar bevind mijn bestaande publiek zich (online)?
– Welke kanalen gebruiken ze?
– Welke online zoekwoorden gebruiken ze?

Hieronder ga ik verder in op een tweetal elementen uit de onderzoeksfase, om aan te geven wat je kunt doen om jou bestaande publiek aan je te (blijven) binden.

1. Ken je klant (Onderzoeksfase)
Eén van de reden waarom veel mensen het lastig vinden publiek aan zich te binden is omdat ze het moeilijk vinden hun publiek in kaart te brengen. Dat is zonde, want wanneer je dat helder hebt wordt het veel gemakkelijker om je content daarop af te stemmen.

Breng dus met je huidige klanten in gedachten in kaart welke (mogelijke) behoeften zij hebben en welke vragen hen nog meer bezighouden. Dit kun je doen door te kijken naar wat voor product(en) of dienst(en) ze eerder van je hebben afgenomen. Custom content is in dit opzicht gemakkelijker dan contentmarketing, omdat je je niet meer helemaal opnieuw in je publiek hoeft te verdiepen. Hier gaat het vooral om wat je al van ze weet en hoe je ervoor zorgt dat je klant zich betrokken blijft voelen bij wat je te bieden hebt.

ken je klant

Wat het lastig maakt is dat betrokkenheid afhankelijk is van de behoefte die je publiek heeft in een specifieke fase van het aankoopproces. Door je content daarop af te stemmen, weet je publiek je weer te vinden, en voelen ze zich aangesproken door wat jij nog meer aanbiedt.

Wanneer mensen bijvoorbeeld in de zomer met het vliegtuig naar een zonnige bestemming vliegen, hebben ze wellicht in de winter ook interesse in vliegreizen naar wintersportbestemmingen. Je kunt dan al gaan nadenken over hoe je jouw huidige klant kunt bereiken wanneer deze op zoek gaat naar een wintersportbestemming.

Denk dus goed na over wie je bestaande klant is en hoe je die aan je kunt blijven binden door jezelf de vraag te stellen ‘Wat weet ik al van mijn klanten en hoe kan ik daar mijn content op afstemmen?’.

Dat laatste kun je doen door bijvoorbeeld relevante content:
– te delen in groepen waarin je publiek al actief is,
– te plaatsen op platformen waarop je publiek actief is;
– in (frequent flyer) magazines te plaatsen (om aan te sluiten bij het voorbeeld in dit artikel);
– in de vorm van een nieuwsbrief te verspreiden.

Koester je publiek door hen toegang te geven tot een besloten groep of community om zo de exclusiviteit voor hen te waarborgen. Wat je ook doet, het belangrijkste is dat je publiek zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt.

2. Kies voor de vorm die je publiek het meest aanspreekt (Onderzoeksfase)
Custom content, in welke vorm dan ook, moet aansluiten op de behoeftes en vragen van je huidige klanten. Zo zijn er klanten die korte instructievideo’s verkiezen boven geschreven content. Anderen luisteren misschien liever naar een podcast. Als je twijfelt over de vorm waarin je custom content wilt aanbieden kun je dit aan je bestaande publiek vragen, bijvoorbeeld met een korte enquête.

Creëren
In deze fase ga je de content maken. Denk daarbij goed na over de ‘tone of voice’ zodat deze goed aansluit bij wat je wilt bereiken. Vervolgens kies je de gewenste content vorm.

– Wordt het een blog, een video of toch een artikel in een magazine?
– Welke kanalen zijn het meest geschikt om je content te delen?

super content

Verspreiden
Maak een plan om de content op de geselecteerde kanalen te gaan plaatsen. Als het goed is heb je daarbij ook nagedacht over de kanalen waar je bestaande publiek zich bevindt. Deel en promoot je content daar.

Ook wanneer er een artikel van jouw hand in bijvoorbeeld een (online) magazine verschijnt kun je dit op je online kanalen verspreiden en promoten via een foto of link.

Meten
Analyseer de data van je content campagne. Hoe heeft de content het (online) gedaan?

Online is dit gemakkelijk te achterhalen via het aantal views, shares, likes en comments dat bij je blog, video of andere content verschijnt.

Feedback loop
Durf kritisch te zijn in deze laatste fase van het custom content proces. Wat is goed gegaan en wat kan de volgende keer beter om een (nog) beter resultaat te behalen?

Blijf op zoek gaan naar manieren om je content steeds beter te maken. Op die manier zul je steeds meer de betrokkenheid en betrouwbaarheid vergroten van je bestaande publiek.

Conclusie
Zoals je ziet lijkt het custom content proces sterk op het contentmarketing proces. Daarbij is het grote verschil dat je bij het doorlopen van het custom content proces je bestaande publiek als uitgangspunt neemt en daar je content op afstemt.

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening. Ben jij al bekend met custom content? Gebruik jij het al? Zo ja, hoe pak jij dat aan?

Als je wilt achterhalen hoe je waardevolle content maakt kun je hieronder de 'checklist waardevolle content maken' aanvragen. 

Wat is het verschil tussen bloggen en tekstschrijven?

Deze blog verscheen eerder op Marketingmed.nl

Ik kan me voorstellen dat bovenstaande vraag je enigszins verrast. Dan ben je niet de enige. Zelf was ik er lange tijd ook niet van bewust dat er überhaupt een verschil was. Dit veranderde op het moment dat ik tijdelijk voor een werkgever aan de slag ging en verantwoordelijk werd voor de content. Op dat moment had ik al enkele blogs geschreven. Daardoor was ik me ervan bewust dat je een blog niet zomaar even schrijft. Het heeft namelijk meer dan een half jaar (!) geduurd voordat ik mijn eerste blog durfde te publiceren. Het was een voortdurend proces van schrijven…wegstrepen…wegleggen…en herschrijven. Wat ik vooral leerde is dat het schrijven van een inhoudelijke en leerzame blog, ongeacht waar het over gaat, vooral ook voor de schrijver zelf een leerproces is.

To blog or not to blog.jpg

Met die instelling ging ik ook aan de slag. Al snel kwam ik erachter dat bloggen hier heel anders werd aangepakt. Voor elke blog kregen we maximaal een uur de tijd. En als er een visual gemaakt moest worden, ging dat ook nog eens van de tijd af. Het voelde als een wedstrijd, waarbij het erom ging zoveel mogelijk teksten te schrijven. Uiteraard kwam dit de kwaliteit van de inhoud niet ten goede. Bloggen en tekstschrijven zijn immers twee heel verschillende dingen. Sindsdien valt mij op dat het woord 'bloggen' ook wordt gebruikt als mensen eigenlijk 'tekstschrijven' bedoelen. Het schrijven van een tekst is echt iets heel anders  dan het schrijven van een goede blog. 

Bloggen versus tekstschrijven

Het schrijven van een tekst moet meestal snel gebeuren, omdat men niet achterop wil raken in de ‘content race’ en men snel resultaat wil zien. Veel van deze teksten moeten wervend worden geschreven met als doel de lezer direct aan te zetten tot actie. Terwijl het bij bloggen veel meer gaat over het geven van waardevolle informatie om zo de lezer iets te leren.

Bloggen is onderdeel van content marketing en houdt in dat je online artikelen schrijft waarin je waardevolle informatie deelt om zo publiek aan je te binden.  Met als doel dat het publiek jou weet te vinden voor een bepaalde product of dienst in plaats dat jijzelf koude acquisitie moet doen. Bloggen is dus een manier om je potentiële klanten te bereiken en aan je te binden.

De verschillen zijn te zien in onderstaande tabel.

Tabel Bloggen en tekstschrijven.jpg

Afhankelijk van wat je wilt bereiken kun je voor tekstschrijven of bloggen. Houd daarbij wel in het achterhoofd dat, wanneer je voor bloggen kiest, je pas op langere termijn resultaat zult zien. Dit heeft te maken met het feit dat je nog een status moet verwerven en een publiek moet opbouwen. Bij het schrijven van een wervende tekst gaat het vaak om resultaten op korte termijn.

Michael Brenner, van ‘The Marketing Insider Group’ geeft aan dat we ons nog teveel focussen op content die onze producten (snel) moeten helpen verkopen. Dat zorgt ervoor dat we dus vooral teksten schrijven onder de noemer van ‘blogs’. En dat is onjuist, want blogs worden vooral geschreven met als doel de klant iets te leren of te informeren en niet om (meteen) iets te verkopen. Daar gaat vaak eerst een langdurige klantrelatie aan vooraf.

Bij het schrijven van wervende teksten is dus het doel om op korte termijn producten te verkopen, vaak zonder daarbij te letten op de behoeften van je (potentiële) klanten. De kans is groot dat je publiek je tekst niet eens onder ogen krijgt, omdat hun behoeften heel ergens anders liggen dan waar jij je in je verhaal op richt. En dat is jammer, want tegenwoordig kun je online zoveel te weten komen over je (potentiële) klant waar je je voordeel mee kunt doen. Zoals de behoeften die ze hebben. Het is zonde als je daar niks mee doet.

Wat je ook schrijft, denk altijd eerst goed na over wat je gaat schrijven door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat is het doel van de tekst?
 • Voor wie schrijf ik deze tekst?
 • Waar ga ik de tekst publiceren?
 • Wat voor resultaat moet het opleveren en hoe ga ik dat meten?

DIY: Goede blog maken

Wanneer je écht goede content wilt maken kost dat tijd.  Ongeacht of het gaat om een video, audio of geschreven blog. Het proces dat je doorloopt is voor alle content hetzelfde, maar hieronder leg ik alleen het proces voor het schrijven van een blog uit.

Wanneer je een blog wilt schrijven bepaal je eerst de structuur. Je zet in grote lijnen op papier wat je wilt gaat vertellen. Dit zorgt voor houvast. Om de structuur te kunnen bepalen is het van belang om goed na te denken over het doel van je blog.

Vervolgens ga je aan de slag met het uitvoeren van een gedegen onderzoek. Dit betekent dat je op internet gaat zoeken naar vergelijkbare blogs over het onderwerp waarover je wilt schrijven. Je stelt jezelf de volgende vragen.

 • Wat is er al (eerder) over geschreven?
 • Welke bronnen kunnen je eigen blog ondersteunen?
 • Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid en de bruikbaarheid van deze bronnen?
 • Hoe kun jij met jouw blog nog bij het onderwerp aansluiten en wat kun je nog toevoegen? (afhankelijk van wat je gevonden hebt)
 • Wat wordt de titel van je blog?
 • Welke schrijfstijl kies je? (grappig, informeel, zakelijk etc.)

Denk bij het schrijven ook goed na over de manier waarop je je publiek wilt aanspreken. Wanneer je bijvoorbeeld voor een Belgisch platform schrijft, is het van belang om ‘je’ in de tekst te vervangen voor ‘u’.

Meten = weten

Naast het schrijven van de blog is het ook van belang om achteraf te bekijken wat je blog online gedaan heeft. Daarmee bedoel ik dat je kijkt naar de statistieken. Hoe vaak gelezen, gedeeld, geliked, gereageerd etc. Die gegevens kun je dan weer gebruiken om je publiek nog beter aan te spreken. Door het inzicht dat je krijgt kun je je blogs steeds beter afstemmen op je publiek.
Bovenstaand proces kost tijd.  Als je een goede blog wilt afleveren is het belangrijk die tijd ook te nemen.

Als je als online marketeer werkzaam bent in een organisatie of als freelancer content maakt, is onderstaande afbeelding handig voor je. Misschien ken je het wel als de 'duivelsdriehoek'. Deze is afkomstig uit het project management maar ook hier goed toepasbaar. Hierin wordt duidelijk dat de drie genoemde factoren (snel, goedkoop en goed) niet samengaan. Elke combinatie van deze factoren zorgt voor een ander spannigsveld.  

driekhoek fast good cheap

 

 1. Snel en goed = duur (dus niet goedkoop)
 2. Goed en goedkoop = langzaam (dus niet snel)
 3. Snel en goedkoop = onvoldoende kwaliteit (dus niet goed).

De eerstvolgende keer dat iemand je vraagt om de aspecten uit de‘duivelsdriehoek’ te combineren in een blog, weet jij hoe laat het is. Op het moment dat je dit signaleert kun je meteen ingrijpen en bijsturen.

Kortom, afhankelijk van de strategie en de planning die je kiest kan bloggen van toegevoegde waarde zijn. Zolang je maar duidelijk voor ogen houdt wat je wilt bereiken met de blogs die je maakt, het consequent en consistent doet en de resultaten ervan analyseert.

Hoe zit dat bij jou? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening wat betreft het verschil tussen bloggen en tekstschrijven. Wat zijn jouw ervaringen?

Wil je weten hoe je waardevolle content maakt? Vraag dan hieronder de 'checklist waardevolle content maken' aan.