Zó scoor je wél met je blog

Deze blog verscheen eerder op De Ondernemer.

Wist je dat 95% van alle gepubliceerde blogs niet wordt opgepikt? Het is dus de kunst om bij de 5% te komen die wel opvallen.  Misschien denk je: ‘Bloggen dat kan toch iedereen?’ ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ Zelf  doe ik continue onderzoek naar wat een blog succesvol maakt, hoe je dat aanpakt, en waar je op kunt letten. Hoe komt het dat slechts een klein percentage blogs goed scoort? In deze blog geef ik in zes stappen weer wat je kunt doen om tot een sterke blog te komen die wél scoort.

Ik deel de mening van Jodi Harris, Director of Editorial Content and Curation bij het Content Marketing Institute, dat je bloggen niet zomaar ‘even’ doet. Zij zegt hierover:  ‘Anyone can throw together some personal opinions or controversial remarks, toss in a few supporting stats or anecdotical examples, share it in a public forum, and call it a ‘blog post’, but that doesn’t mean it’s truthful, meaningful, or even valuable content’. Professioneel bloggen is niet zo simpel als het lijkt.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen (55%) minder dan 15 seconden op een pagina actief is. Het is dus zaak om je blog zodanig te schrijven dat het meteen de aandacht van je lezers trekt én vasthoudt. Wist je dat mensen online informatie vooral scannen? Als je je blog daarop afstemt kan het de leesbaarheid met maar liefst 57% verhogen!

Stap 1: Bedenk een sterke blogtitel
Er wordt vaak onterecht gedacht dat een titel als doel heeft om producten of diensten te verkopen. De bedoeling is juist om mensen te informeren. Je trekt lezers naar je blog wanneer je hen weet te raken, door hen iets te bieden waardoor ze zich meteen aangesproken voelen en meer willen weten. Dit kun je doen door specifieke informatie te benoemen in je blogtitel, bijvoorbeeld het publiek of de regio waarop je je richt en je lezers een oplossing te bieden voor een probleem. Wanneer je je blogtitel tussen aanhalingstekens zet, zoals een quote, stijgt het aantal terugkerende bezoekers met 28%.

Brady Dukart van CoSchedule deed onderzoek naar hoe je ijzersterke blogtitels schrijft. Hij noemt de volgende vijf factoren:

1.        Noem een interessant cijfer (statistiek);
2.       Deel een tip waarmee de lezer zijn voordeel kan doen ;
3.       Maak gebruik van bijvoeglijke naamwoorden;
4.       Gebruik niet meer dan 6-7 woorden;
5.       Stel een open vraag.

Maar dat is niet het enige. Uit onderzoek dat PR Daily gedaan heeft blijken nog andere elementen belangrijk te zijn. Let erop dat blogtitels:

-         niet langer zijn dan 117 karakters, wanneer je ze gemakkelijk op social media wilt delen; 
-         niet langer zijn dan 65 karakters, wanneer je wilt dat je blogs in organische zoekopdrachten opduiken; 
-         tussen de 81-100 karakters lang zijn wanneer je wilt dat mensen doorklikken (naar je website bijvoorbeeld).

Bron: Hubspot

Bron: Hubspot

Ook kun je gebruik maken van ‘vierkante haakjes’ in je blogtitel. Zoals ik ook heb gedaan in de titel van deze blog. Het verhoogt de click-through-rate (CTR) van je blog met 38%. Daarnaast scoren woorden zoals ‘foto (+ 37%)’ of ‘wie (+22%)’ goed in een blogtitel, omdat mensen vooral visueel zijn ingesteld en je met het gebruik van het woord ‘wie’ duidelijk je kennis aan anderen kan overbrengen. 

Blogs vallen nog meer op wanneer je in je blogtitel het gebruik van ‘vierkante haakjes’ combineert met positieve woorden (bijv. geweldig, top, super etc.) omdat de lezer hierdoor een positief gevoel krijgt.

Deze richtlijnen bieden je een houvast wanneer je professioneel wilt bloggen. Blijf kritisch, aangezien elk publiek anders is. Door te experimenteren met verschillende titels kom je erachter wat goed scoort bij je publiek. 

Zorg in ieder geval dat je blogtitel de lezer aanspreekt, dat je een unieke invalshoek kiest en heel specifiek aangeeft op wie je je richt. Het opwekken van een bepaalde mate van urgentie werkt ook goed.

Stap 2: Schrijf een pakkende introductie
De volgende stap is het schrijven van een pakkende introductie. Dit is het punt waarbij de meeste lezers besluiten door te lezen (vaak lezen ze dan ook de hele blog) of afhaken. En meestal gebeurt het laatste (8 van de 10 mensen). Net als bij de blogtitel zijn bij het schrijven van een sterke introductie enkele richtlijnen die je kunnen helpen.

1.        Benoem een probleem en een oplossing
2.       Begin met het sluitstuk van je verhaal (en werk dan naar het begin toe) 
3.       Benoem voordelen voor de lezer
4.       Houd het kort en kom meteen ter zake

In de praktijk blijkt het vaak nog lastig te zijn om een goede introductie te maken. Dan kun je gebruik maken van de probleem/oplossing/voordeel formule. Deze werkt als volgt:

·         Begin met het vaststellen van het probleem door jezelf af te vragen: ‘Wat is het probleem waar mijn publiek mee worstelt?’ Identificeer en benoem dit in het intro; 
·         Reik een oplossing aan die alle onderdelen van het probleem afdekt; 
·         Benoem een voordeel van het oplossen van het probleem.

Bij een pakkende introductie herkent de lezer het probleem waar hij/zij mee worstelt meteen. De oplossing lijkt vervolgens interessant genoeg om verder te lezen. Wanneer je dat lukt zal de lezer de rest van je blog waarschijnlijk ook lezen.

Stap 3: Gebruik zoekwoorden en bronverwijzingen
In je blogtitel en introductie heb je verwachtingen geschept  waarvan de lezer hoopt dat die in de rest van de blog worden waargemaakt. Om de lezer betrokken te houden bij de rest van je blog kun je gebruik maken van zoekwoorden en bronverwijzingen in de tekst. Problogger heeft onderzocht dat je de zoekwoorden het beste twee à drie keer in de rest van de tekst kan laten terugkomen. Hierbij wordt het eerste zoekwoord zo vroeg mogelijk in de tekst (eerste 150 woorden) verwerkt.

Bronverwijzingen ondersteunen je beweringen met feiten. Dat isgoed voor je geloofwaardigheid en dus voor je online positionering. Daarom adviseert Brian Dean bij elke 1000 woorden twee tot vier bronverwijzingen te gebruiken.

Bron: Pixabay

Bron: Pixabay

Stap 4: Vergroot de leesbaarheid
Gebruik korte zinnen (ongeveer 12 woorden) om de tekst leesbaar te houden. Let erop of je woorden gebruikt die overbodig zijn in een zin. Wanneer je bepaalde woorden weglaat is de zin dan nog steeds goed te begrijpen? Door kort en bondig te schrijven houd je de lezer betrokken bij je verhaal.

Stap 5: Kies een afbeelding
Doordat mensen van nature visueel zijn ingesteld, helpen afbeeldingen de betrokkenheid bij je blog te vergroten. Je publiek zal je blog sneller gaan lezen en ook blijven ze langer op je pagina. Daarnaast kun je informatie op een aansprekende manier laten zien in de vorm van infographics en screenshots. Wanneer je gebruikt maakt van aansprekende foto’s is  80% van de lezers bereid verder te lezen.

Het is vaak lastig om goede foto’s te selecteren. Waar moet je op letten bij het selecteren van afbeeldingen? Er zijn verschillende websites waarop je goede foto’s voor je blog kunt vinden. Richtlijnen voor geschikte foto’s zijn:

-         Maak gebruik van hoge resolutie foto’s;
-         Vermijd stockfoto’s; 
-         Gebruik dezelfde breedte voor je foto als voor je tekst; 
-         Gebruik verschillende soorten afbeeldingen in je blog.

Stap 6: Zet de lezer aan tot actie
Een blog schrijf je meestal met een doel, je wilt de lezer aanzetten tot actie. Voordat je begint met schrijven is het goed om jezelf af te vragen wat die actie moet zijn. Wil je bijvoorbeeld dat de lezer een reactie achterlaat? Of wil je dat hij/zij je website bezoekt voor meer informatie? In marketingtermen noemen we zo’n oproep tot actie een ‘call-to-action’ (CTA).  Een CTA bevat extra informatie die in de blog nog niet werd genoemd maar wel interessant kan zijn voor de lezer.

Conclusie
Door een sterke blogtitel te maken trek je de aandacht van je publiek. Wanneer je vervolgens een pakkende introductie schrijft houdt je de lezer betrokken bij je verhaal. Vooral wanneer de voordelen en oplossingen interessant lijken.

Om ervoor te zorgen dat de lezer de blog afleest kun je gebruik maken van zoekwoorden en bronverwijzingen. Op die manier verhoog je de vindbaarheid naar je blog en ondersteun je beweringen met feiten.

Maak gebruik van korte zinnen en aansprekende foto’s om de leesbaarheid van je blog te vergroten.

Wanneer je de lezer naast informeren ook tot actie wilt aanzetten, kun je een call-to-action (CTA) in je blog verwerken.

Als je wilt weten hoe je waardevolle content maakt, kun je hieronder de 'checklist waardevolle content maken' aanvragen.