7 redenen om te stoppen met het sturen van persberichten

In 1906 schreeft Ivy Lee het eerste persbericht. The New York Times publiceerde het hele bericht zonder er een woord aan te veranderen. Nu, 100 jaar later, is dat wel anders. Redacteuren ontvangen honderden persberichten per dag. De meeste (90%) worden nooit gelezen of meteen weggegooid omdat:

1…het niet het juiste moment is

Dagelijkse media hebben hun vergaderingen aan het begin of einde van de dag. Wanneer je persbericht na 10 uur ’s ochtends binnenkomt, is meestal al beslist waar die dag verslag van wordt gedaan.

2…het is niet het juiste medium

Redacteuren ontvangen vaak persberichten die niet interessant zijn voor hun medium. Bijvoorbeeld, het past niet om een item over make-up bij een mannenblad te pitchen. Ben voorzichtig met het gebruik van pers- of medialijsten bij het versturen van je persbericht. Zadel redacteuren en journalisten niet op met een universeel persbericht. Het heeft geen nut en wekt irritatie op. Pas het per medium en redacteur aan.

3…het is niet de juiste persoon

Een ander nadeel van het gebruik van pers- en medialijsten is dat het meestal alleen algemene e-mailadressen bevat. Je bericht beland in een algemene inbox waardoor de kans wordt verkleind dat je persbericht bij de juiste persoon terecht komt.

Oké, je hebt nog steeds ongeveer 10% kans dat je persbericht wordt opgemerkt. En zelfs dan kunnen er nog allerlei dingen fout gaan, zoals:

4…het heeft geen nieuwswaarde

Natuurlijk is jou nieuws belangrijk voor je. Maar wees eerlijk, is het écht interessant voor andere mensen? Om kans te maken dat je persbericht daadwerkelijk gepubliceerd wordt, zal het nieuws actueel, opvallend, belangrijk en interessant moeten zijn voor de doelgroep.

5…het is niet goed genoeg

Het schrijven van een goed persbericht vergt oefening en heel veel tijd. Een Google zoekopdracht ‘how to write a press release’ zorgt voor minimaal 500.000 resultaten. Wees eerlijk, als je nog nooit een persbericht hebt geschreven, is de kans klein dat je iemand meteen raakt met je eerste persbericht. Vaak, is de eerste uitdaging al het schrijven van een goede titel. Redacteuren scannen de titels van persberichten en pikken degene met een goede titel eruit. Dus de titel is een essentieel onderdeel van je persbericht!

6…je nieuws wordt overschaduwd

Laten we zeggen dat het je gelukt is om een geweldig persbericht te schrijven, en je het op het juiste moment verstuurd en ook nog naar de juiste persoon, op het moment dat de Koning bekend maakt dat hij afstand doet van de troon….

7…het spreekt de journalist niet aan

Elke journalist heeft zijn of haar eigen voorkeuren en meningen. Dus er zijn onderwerpen die hen helemaal niet aanspreken. Of ze denken dat er al genoeg over is gezegd.

Dus als je het mij vraagt, het maken en versturen van persberichten op de manier waarop het al jaren gaat, is tijdsverspilling. De tijden zijn veranderd. Er zijn zoveel andere effectieve manieren om je nieuws met je publiek te delen. Hoe je dat doet, delen we in onze volgende blog!

Wil je graag leren hoe je met je verhaal in de media kunt komen? Geef je dan hieronder op voor de Free Publicity Challenge.