Zó genereer je media-aandacht voor je boek: 16 ideeën

Het schrijven van een boek is een intensieve klus. Toch is het zeker de moeite waard om je personal brand op deze manier te versterken. Een boek zet je op de kaart als expert en is de uitgelezen tool voor het genereren van (gratis) publiciteit. Er zijn veel dingen die je voor, tijdens en na publicatie kunt doen om je boek onder de aandacht te brengen bij lezers, journalisten en redacteuren. In deze blog deel ik 16 ideeën voor publiciteit.

1. Ken je publiek

Dit begint al ver voordat je het boek gaat schrijven. Vraag je af voor wie je het boek schrijft. Verplaats je in de lezer en vraag je af wat hem of haar drijft. Met welke vragen, problemen, frustraties, loopt je lezer rond? Zijn er specifieke interesses of behoeftes waar je met je boek op inspeelt?  Dit is niet alleen belangrijk voor de inhoud van het boek maar ook bij het schrijven van wervende teksten voor de promotie ervan.

2. Maak een website

Een website is een onmisbare tool bij de promotie van je boek en je branding als auteur. Het is de eerste plaats waar lezers, proeflezers en redacteuren zich oriënteren voor meer informatie. Je website dient aansprekend, overzichtelijk én goed leesbaar te zijn, zowel op een desktop als op mobiele apparaten. Je kunt er perspublicaties  en positieve boekrecensies op vermelden en links naar je blog en social media accounts. Vergeet niet om een korte biografie en ‘pitch’ over je boek toe te voegen. Zo trigger je lezers en geïnteresseerden om meer te weten te komen of je boek te bestellen.

3. Zet social media in

Via social media kun je perspublicaties en promoties aankondigen en contact leggen met je (lezers)publiek of journalisten. Welke kanalen je ook kiest, denk goed na hoe je ze inzet en of je zo het juiste publiek bereikt. Mocht het interessant voor je zijn, dan kun je een Facebook advertentie uitzetten. Organiseer je een boeklancering? Dan kun je een Facebook evenement aanmaken waar je geïnteresseerden voor uitnodigt.  Bevat je boek een plot en setting rondom een bepaalde tijd van het jaar, zoals Kerstmis of de lente, dan kun je je advertentie voor die tijd uitzetten. Vergeet LinkedIn niet voor boeken die gaan over management, leiderschap, persoonlijke effectiviteit en succes. Deze onderwerpen zijn populair op LinkedIn Pulse, het blogplatform van LinkedIn.

4. Leg contact met de media

Neem tijdig contact op met (lokale) journalisten, maak ze alvast warm voor je boek. Pas op met schaamteloze promotie maar denk met de journalist mee. Pitch ideeën voor een artikel, een invalshoek voor een interview of stuur (de eerste hoofdstukken van) je boek alvast op.

5. Verspreid een persbericht

Als je van plan bent om enkel een persbericht te verspreiden om de publicatie van je boek aan te kondigen kun je je de moeite beter besparen. Wanneer het je lukt om er een nieuwswaardig verhaal aan te koppelen heb je meer kans dat het wordt opgepikt . Probeer je boek te relateren aan de actualiteit, zoals recent onderzoek. Benadruk je expertise op een bepaald vlak zodat journalisten weten waarvoor ze een beroep op je kunnen doen. Wat je ook doet, verplaats jezelf in de schoenen van de redacteur of journalist en probeer je voor te stellen waar ze naar op zoek zijn. Dat zal je kansen op succes aanzienlijk vergroten. Het gaat immers niet om jou of om je boek maar wat de media (lees: het publiek) interessant vindt.

6. Maak een mediakit

Een traditionele media kit is misschien een beetje ‘old school’ maar nog steeds effectief! Je kunt kiezen voor een online versie maar met een geprinte versie kun je ook zeker indruk maken. Een professionele media kit bevat visitekaartjes, een foto van de cover van je boek, een goede profielfoto van jezelf, een korte biografie en meer informatie over je boek. Eventueel kun je een persbericht, andere perspublicaties en boekrecensies toevoegen.

7. Start een blog

Met een blog kun je een loyale fanbase opbouwen nog voordat de promotiecampagne van start gaat. Je blog hoeft namelijk niet alleen over je boek te gaan, het is juist beter om ook berichten te schrijven die te maken hebben met het thema rondom het boek. Zorg ervoor dat je artikelen informatief en leuk om te lezen zijn, geef je lezer iets waardevols in plaats van een promotiepraatje. Komt er een hoofdpersoon voor in je boek? Dan kun je bijvoorbeeld een prijsvraag maken rondom het bedenken van een naam.  Hang je blog aan je website en social media accounts zodat je lezers gemakkelijk op de hoogte kunt houden van alle ontwikkelingen.

8. Schrijf een gastblog

Gastbloggen helpt je bij het vergroten van je bereik en je zichtbaarheid binnen je genre. Deze blogplatformen staan al bekend als betrouwbare bronnen én hebben een grote groep volgers. Dat is niet alleen goed voor je eigen branding maar trekt ook mensen naar je blog en website die meer willen weten of je boek bestellen.

9. Bezoek conferenties

Het bezoeken van conferenties voor het promoten van je boek lijkt misschien wat vergezocht maar dat is het zeker niet! Zowel voor, tijdens als na de publicatie van je boek bieden conferenties tal van mogelijkheden om  je boek onder de aandacht te brengen. Je kunt contact leggen met potentiële lezers, een aanvraag indienen om als spreker op te treden of een stand huren waar je je boek te koop aanbiedt.

10. Bouw een mailinglijst

Lezers kun je al vinden nog voordat je boek verschenen is. Nodig geïnteresseerden uit om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief via je website of je blog. Gebruik je nieuwsbrief om lezers te informeren wanneer er leuke nieuwtjes rondom je boek of blog te melden zijn. Er zijn voldoende gebruiksvriendelijke (gratis) e-mailprogramma's te vinden die je hiervoor kunt gebruiken.

11. Verzamel boekrecensies

Boek review websites zoals Amazon, Bol.com, Managementboek, boekreviews.nl, boekenbijlage.nl of mustreads.nl zijn handig om recensies te verzamelen. Je kunt hierbij het heft in eigen handen nemen door vrienden en kennissen te vragen of ze een eerlijke review voor je willen schrijven. Als ze je boek nog niet gelezen hebben stuur je ze een exemplaar (eventueel digitaal) of enkele hoofdstukken toe.

12. Trigger je lezers

Geef een preview weg om alvast een tipje van de sluier op te lichten over de inhoud van je boek. Zo kun je vóór publicatie al ambassadeurs verzamelen die je helpen bij het promoten van je boek. Je kunt ze bij de lancering belonen met een leuke giveaway, bonus of korting op je boek.

13. Connect met een alumni

Zoek weer eens contact met oud-klasgenoten en vertel ze over je boek. Tevens kun je je oude school op de hoogte brengen van de publicatie van je boek. Vaak vinden ze het leuk om iets te publiceren over oud-studenten of binnen het alumninetwerk. Biedt aan om een lezing te komen geven of organiseer een signeersessie voor studenten.

14. Bedenk een leuke actie

Creëer een buzz rondom gelimiteerde acties, giveaways of prijsvragen. Je kunt beginnen met een giveaway of biedt lezers die een boek kopen via een specifiek platform gedurende een bepaalde tijd een bonushoofdstuk. Als veel mensen in korte tijd je boek kopen, bijvoorbeeld via Amazon of Bol.com, zal je boek ranking flink stijgen en maak je meer kans om onder de aandacht te komen bij recensenten en lezers.

15. Neem deel aan discussies

Wordt lid van een aantal fora of LinkedIn groepen die gerelateerd zijn aan jouw branche. Reageer met regelmaat op posts en geef advies. Als het is toegestaan (check de groepsregels) kun je je de titel van je boek noemen met een link naar je website en blog. Dat kan eventueel in je profiel. Je kunt groepsleden uitnodigen om je boek te lezen en je feedback geven of een recensie schrijven.

16. Blijf promoten

Veel auteurs werken hard aan de promotie van hun boek voor en tijdens publicatie maar stoppen zodra het boek niet meer ‘nieuw’ is. Blijf je boek promoten, ook na publicatie. Blijf content publiceren op je website, blog en social media accounts die gerelateerd is aan je boek om lezers te blijven trekken.

Image credit: kaboompics

Weet je niet precies hoe je het moet aanpakken en kun je wel wat hulp gebruiken bij het promoten van je boek? Geef je dan op voor de Free Publicity Challenge.

 

 

7 tips voor gratis publiciteit

Deze blog verscheen eerder op MarketingTribune.

Wist je dat 9 op de 10 persberichten ongelezen wordt weggegooid? Deze cijfers tonen aan dat het niet gemakkelijk is om met je verhaal in de media te komen. Hoe zorg je er dan voor dat je verhaal wél wordt opgepikt? De volgende tips helpen je op weg.  
 
1.        Vermijd een promotiepraatje
Publiciteit is iets anders dan een promotiepraatje. Het gaat erom dat je iets concreets te melden hebt waar een journalist een verhaal in ziet. Borstklopperij of schaamteloze promotie van je producten of diensten interesseert niemand. En de meeste journalisten zijn er allergisch voor.
 
2.       Verdiep je in het medium
Wat je ook doet, vermijd het sturen van één standaard persbericht naar een complete perslijst. Nog té vaak ontvangen redacteuren berichten die helemaal niet bij hun medium passen. Door vooraf te onderzoeken bij welk medium je verhaal het beste past verhoog je de kans op publicatie.
 
3.       Verdiep je in de journalist
Hoewel veel nieuwsmedia gebruik maken van online formulieren om de redactie te tippen kun je beter een direct e-mailadres van een journalist achterhalen. Zo vermijd je dat je e-mail in een algemene inbox terechtkomt en ongelezen in de prullenbak verdwijnt.
 
Tip: Wanneer je geen naam kunt vinden kun je ook een specifieke redactie aanschrijven, zoals de economieredactie. Verder kun je op de website van het nieuwsmedium artikelen bekijken om te achterhalen over welk(e) onderwerp(en) een journalist bericht.  
 
4.       Betrek de journalist bij je verhaal
Wanneer je een bericht verstuurt, voeg er dan een persoonlijke noot aan toe die de journalist aanspreekt. Houd het kort, 1 à 2 regels is voldoende. Omschrijf daarin waarom je bericht interessant is voor de journalist en het medium.
 
5.       Maak een medialijst
Wanneer je vaker de media wilt benaderen is het handig om een overzicht te maken van alle redacteuren en journalisten per medium. Zo kun je de volgende keer in één oogopslag zien bij welke journalist je jouw verhaal kunt voorleggen, zo bespaar je je een hoop uitzoekwerk.
 
6.       Let op de timing
Leg nooit oud nieuws voor. Houd ook rekening met het tijdstip waarop je je verhaal met een journalist deelt. Bij een dagelijks medium maak je in de ochtend de meeste kans. Bij een maandelijks magazine is dat minder belangrijk. In het laatste geval werken redacties vaak 3-4 maanden vooruit. Zo wordt er na de zomer bijvoorbeeld al nagedacht over kerstverhalen.
 
7.        De aanhouder wint
Raak niet ontmoedigt wanneer je verhaal niet meteen wordt opgepikt. Soms helpt het om er een telefoontje aan te wagen. Zo kom je erachter waarom je bericht wel of niet interessant is. Daar leer je weer van voor een volgende keer. Zie het als een spel waar je steeds beter in wordt.
 
Zoals met veel dingen is het wellicht gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wil je er in de praktijk mee aan de slag? Geef je dan hieronder op voor onze Free Publicity Challenge.


 

 

7 redenen om te stoppen met het sturen van persberichten

In 1906 schreeft Ivy Lee het eerste persbericht. The New York Times publiceerde het hele bericht zonder er een woord aan te veranderen. Nu, 100 jaar later, is dat wel anders. Redacteuren ontvangen honderden persberichten per dag. De meeste (90%) worden nooit gelezen of meteen weggegooid omdat:

1…het niet het juiste moment is

Dagelijkse media hebben hun vergaderingen aan het begin of einde van de dag. Wanneer je persbericht na 10 uur ’s ochtends binnenkomt, is meestal al beslist waar die dag verslag van wordt gedaan.

2…het is niet het juiste medium

Redacteuren ontvangen vaak persberichten die niet interessant zijn voor hun medium. Bijvoorbeeld, het past niet om een item over make-up bij een mannenblad te pitchen. Ben voorzichtig met het gebruik van pers- of medialijsten bij het versturen van je persbericht. Zadel redacteuren en journalisten niet op met een universeel persbericht. Het heeft geen nut en wekt irritatie op. Pas het per medium en redacteur aan.

3…het is niet de juiste persoon

Een ander nadeel van het gebruik van pers- en medialijsten is dat het meestal alleen algemene e-mailadressen bevat. Je bericht beland in een algemene inbox waardoor de kans wordt verkleind dat je persbericht bij de juiste persoon terecht komt.

Oké, je hebt nog steeds ongeveer 10% kans dat je persbericht wordt opgemerkt. En zelfs dan kunnen er nog allerlei dingen fout gaan, zoals:

4…het heeft geen nieuwswaarde

Natuurlijk is jou nieuws belangrijk voor je. Maar wees eerlijk, is het écht interessant voor andere mensen? Om kans te maken dat je persbericht daadwerkelijk gepubliceerd wordt, zal het nieuws actueel, opvallend, belangrijk en interessant moeten zijn voor de doelgroep.

5…het is niet goed genoeg

Het schrijven van een goed persbericht vergt oefening en heel veel tijd. Een Google zoekopdracht ‘how to write a press release’ zorgt voor minimaal 500.000 resultaten. Wees eerlijk, als je nog nooit een persbericht hebt geschreven, is de kans klein dat je iemand meteen raakt met je eerste persbericht. Vaak, is de eerste uitdaging al het schrijven van een goede titel. Redacteuren scannen de titels van persberichten en pikken degene met een goede titel eruit. Dus de titel is een essentieel onderdeel van je persbericht!

6…je nieuws wordt overschaduwd

Laten we zeggen dat het je gelukt is om een geweldig persbericht te schrijven, en je het op het juiste moment verstuurd en ook nog naar de juiste persoon, op het moment dat de Koning bekend maakt dat hij afstand doet van de troon….

7…het spreekt de journalist niet aan

Elke journalist heeft zijn of haar eigen voorkeuren en meningen. Dus er zijn onderwerpen die hen helemaal niet aanspreken. Of ze denken dat er al genoeg over is gezegd.

Dus als je het mij vraagt, het maken en versturen van persberichten op de manier waarop het al jaren gaat, is tijdsverspilling. De tijden zijn veranderd. Er zijn zoveel andere effectieve manieren om je nieuws met je publiek te delen. Hoe je dat doet, delen we in onze volgende blog!

Wil je graag leren hoe je met je verhaal in de media kunt komen? Geef je dan hieronder op voor de Free Publicity Challenge.

 

 

Hoe je journalisten tegen je in het harnas jaagt

Heb je ooit geprobeerd een verhaal te pitchen bij een journalist van een groot nieuws medium? Werd het gepubliceerd? Nee? Wat vertelden ze je? Dat je verhaal niet nieuwswaardig was? Of kreeg je helemaal geen reactie? Frustrerend toch?

De meeste van mijn klanten willen nog steeds publiceren in traditionele media. Daardoor ben ik gewend om met journalisten van grote nieuwsmediums te spreken. Ik kan je vertellen dat het een tijdrovende en ondankbaar proces is om je verhaal gepubliceerd te krijgen. Ik heb meerdere keren met allerlei journalisten gesproken. Wellicht komt het volgende je bekend voor?

Meneer of Mevrouw ‘Belofte

‘Ik zal ernaar kijken en dan laat ik je weten wat ik ervan vind. Om vervolgens nooit meer iets te horen OF ze veranderen in Meneer of Mevrouw ‘Onbereikbaar’ of‘Nieuwswaarde’

Zo jaag je ze tegen je in het harnas: wanneer je ze op een voor hen ongunstig tijdstip belt (wanneer ze bijvoorbeeld een deadline moeten halen)  met de vraag of ze je e-mail al hebben ontvangen of gelezen.

Meneer of Mevrouw ‘Onbereikbaar’

‘Als je nog geen antwoord hebt ontvangen, is je verhaal waarschijnlijk niet interessant genoeg voor ons om te publiceren. ‘Houd dan op met mij te bellen!’ Natuurlijk moet je geen verhaal pitchen in een mannenblad dat over vrouwenschoenen gaat, maar waarschijnlijk zijn ze geen expert in jouw vakgebied.

Zo jaag je ze tegen je in het harnas: Een verhaal pitchen dat niet interessant voor ze is.

Meneer of Mevrouw ‘Nieuwswaarde’

‘Het spijt me, maar ik zie hier geen verhaal in, het heeft gewoon niet genoeg nieuwswaarde om in ons nieuwsmedium te kunnen publiceren.’

Zo jaag je ze tegen je in het harnas: Geen nee accepteren en blijven pushen om je verhaal gepubliceerd te krijgen.

Maar stel nu dat het je geluksdag is. Een journalist selecteert jouw persbericht uit honderden anderen die ze dagelijks ontvangen. De journalist besluit dat jouw verhaal HET onderwerp is voor hun volgende stuk. 

Voordat je enthousiast wordt, zijn er een aantal dingen waaraan je moet denken:

1.       Hoe ga je je verhaal delen?

2.       Hoe zorg je ervoor dat JIJ de content van jou verhaal beïnvloed?

3.       Hoe weet je hoe je verhaal eruit gaat zien voordat het gepubliceerd             wordt?

4.       Hoe kom je erachter hoeveel mensen je verhaal gelezen hebben?

5.       Hoe kom je erachter wat de lezers van je verhaal vinden?

6.       Hoe ga je bepalen wanneer en waar je verhaal                                                 gepubliceerd/gehoord wordt?

7.       Hoe lang is je verhaal beschikbaar? Onthoud dat de meeste kranten            en magazines aan  het einde van de dag in de papierbak verdwijnen.

Dit, gecombineerd met het feit dat steeds minder mensen lezen, luisteren en kijken in traditionele media, is de vraag waarom je nog langer tijd moet steken in het onder de aandacht brengen van je verhaal bij journalisten? Er zijn genoeg redenen waarom branche experts vanaf vandaag moeten stoppen met het versturen van persberichten. Geloof me, er is een effectievere manier van tijdsbesteding waarbij je ook nog betere resultaten behaalt

Traditioneel nieuws is enorm verandert gedurende de laatste paar decennia, om zo te proberen bij te blijven in de verschuiving van nieuws naar het internet. Professionals en branche experts die zich niet bewust zijn van deze verschuivingen in het medialandschap zullen zichzelf buitenspel zetten bij één van de belangrijkste marketingtools in hun marketingbox: content marketing. Dit is één van de meest krachtige instrumenten geworden om zaken te doen en relaties te leggen met hun doelgroepen.

Het Content Marketing Institute geeft de volgende definitie van content marketing:  

‘Content marketing is a strategic marketing approach focused on creating and distributing valuable, relevant, and consistent content to attract and retain a clearly-defined audience — and, ultimately, to drive profitable customer action.’

Ga nu terug en lees de definitie nog een keer, maar laat dit keer de woorden ‘valuable’ en ‘relevant’ weg. Dan ontdek je het verschil tussen content marketing en traditionele media.

Er is maar één persoon die weet of zijn/haar content waardevol en relevant is voor je publiek, en dat ben JIJ, niet de journalist. Dat is precies waarom ik geloof dat we allemaal ons eigen media bedrijf moeten worden.

Content marketing biedt zoveel voordelen dat het niet genegeerd kan worden. Deze infographic laat 8 hard-to-ignore voordelen zien. De volgende voordelen laten de ongelimiteerde mogelijkheden zien die branche experts kunnen behalen met content marketing.  

1.       Content marketing genereert meer inbound traffic naar je website

Hoe meer pagina’s en posts je hebt die zorgen voor hoge doeltreffende content, hoe meer traffic je website zal krijgen.

2.       Content marketing verhoogd betrokkenheid met doelgroepen

Als je erachter wilt komen wat je doelgroep nodig heeft en wat ze van jou ideeën vinden, producten of diensten, is content marketing de beste manier om het gesprek aan te gaan.

3.       Content marketing genereert meer leads

Experts die waardevolle content op blogs en websites delen kunnen tot 97% meer leads krijgen vergeleken met anderen die geen gebruik maken van content zoals websites en blogs.

4.       Content marketing verhoogt sales

Een studie uitgevoerd door het Custom Content Council benadrukt dat tot wel 55% van klanten niet alleen worden aangetrokken tot toegespitste content maar hoogstwaarschijnlijk ook  de producten of diensten afnemen van degene die de content aanleverde.

5.       Content marketing zorgt voor natural link popularity

Als je publiek vindt dat jouw content waardevol is, zullen ze dit online delen en liken. Dit zal de natural link popularity van je website bevorderen evenals jouw deskundigheid als expert in je niche markt – factoren die pagina resultaten/posities en je vindbaarheid online zullen verhogen.

6.       Content marketing draagt bij aan vergroten van naamsbekendheid

Voor het vergroten van naamsbekendheid met jouw content, zal je bedrijf meer aanzien, vertrouwen en respect krijgen van de doelgroep. Dit zal vervolgens de koopbeslissing van minstens 52% van de klanten beinvloeden die zich laten informeren via blogs volgens LeadersWest Digital Marketing Journal.

7.       Content marketing positioneert jou als deskundige in een                           specifiek vakgebied

Met verhoogde naamsbekendheid ontstaan door een constant stroom van hoge en doeltreffende content voor je publiek, zorgen je content marketing inspanningen ervoor dat jij jezelf kan positioneren als deskundige in een specifiek vakgebied. Je zult worden gezien als een expert in jouw niche markt, vooral als je zorgt voor content met een hoge kwaliteit dat heeft bijgedragen om je publiek te helpen, op te leiden of te vermaken. Als een deskundige, ben je in een positie dat het publiek zal luisteren naar wat je zegt en misschien kun je ze zelfs wel beïnvloeden in hun koopbeslissingen, gebaseerd op jouw aanbevelingen.

8.        Content marketing is goedkoper dan traditionele vormen van                    marketing

De gemiddelde kosten van lead generatie met behulp van content marketing is de helft (maar liefst 62%)van wat bedrijven uitgeven aan traditionele vormen van marketing.

Een ander belangrijk voordeel, dat niet in de infographic wordt weergegeven, is dat content marketing het mogelijk maakt de resultaten van je gedeelde content te meten. Deze data geeft je inzicht in de behoeftes van je doelgroep, wat je vervolgens weer de mogelijkheid geeft hen waardevolle content aan te bieden.

Jij bent de specialist, dus jij weet het beste waar je jou publiek kunt vinden, wat ze kijken en doen, maar het allerbelangrijkste is dat wat ze leuk vinden en nodig hebben. Content Marketing verhoogt je invloed en bereik zonder dat je afhankelijk bent van een ander, zoals bijvoorbeeld een journalist.

Aan de andere kant geeft een Nederlands onderzoek aan dat 76% van de journalisten social media nodig hebben voor het uitoefenen van hun vak. Wanneer je dus voor elkaar krijgt om online waardevolle content te delen met je publiek, is het niet meer nodig gebruik te maken van de traditionele media om je doelen te bereiken. Misschien wordt je op een dag wel verrast met een bericht in je inbox van een journalist die je blog heeft gelezen en je vraag om mee te werken aan een item. Wanneer je jezelf dus wilt positioneren als een deskundige in je vakgebied kun je stoppen met het stalken van journalisten en vandaag beginnen met het aan je binden van je publiek!

Wil je graag weten hoe je met je verhaal in de media kunt komen? Geef je dan hieronder op voor de Free Publicity Challenge.