Van branding naar blanding: waarom merken veranderen in luie pubers

Deze blog verscheen eerder op frank.news

Er is iets geks aan de hand in de wereld van branding. Merken lijken het afgelopen jaar een soort luie pubers geworden. Pubers die zich hetzelfde kleden, hetzelfde praten en gedragen. Ze hebben steeds vaker geen 'eigen identiteit' meer. Het comfort en de veiligheid 'ergens bij te horen' of 'populair' te zijn, is steeds belangrijker geworden.

Van oudsher deden merken juist hun best om zich te onderscheiden. Ze gebruikten unieke huisstijlen om uit te stralen dat ze 'anders' waren. Dit is vandaag de dag steeds minder het geval.

Merken gaan steeds meer op elkaar lijken
Bekende tech giganten zoals GoogleAirbnbSpotify en Pinterest zijn deze trend gestart. Ooit begonnen als start-ups met de uitstraling 'ons merk en onze diensten zijn simpel, eerlijk en duidelijk'. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot gevestigde merken. Hun boodschap is veranderd van 'veel lawaai maken en onderscheidend zijn' naar 'een vertrouwd merk in ons dagelijks leven'. Ze zijn nu 'mainstream' geworden. En dat zie je terug in hun branding.

blanding van merken.jpg

Simpele logo's en sans serif fonts doen het beter op smartphones
Merken moesten hun visuele branding in de loop der jaren van analoog naar digitaal verplaatsen. Hierdoor namen ze steeds meer afstand van ouderwetse typografie en kozen ze voor strakke, duidelijke fonts en schermweergave. Want in een visuele chaos is het moeilijk navigeren. Ook chatplatform Slack worstelde hiermee. Hun oude logo bestond uit maar liefst elf kleuren en was daarom slecht herkenbaar op gekleurde achtergronden. Zie hier het rommelige resultaat.

slack.png

Volgens Slack was het eerste logo ontworpen nog voor de start van het bedrijf. Het was onderscheidend, speels en de 'hashtag' stond voor het karakter dat werd gebruikt in de 'kanalen' van Slack.

slack2.jpg

Hoe eenvoudiger het logo, hoe sneller de laadtijd en hoe beter de herkenbaarheid. Dat laatste is voor de grote tech merken zelfs belangrijker geworden dan onderscheidend zijn.

Logo's worden minder belangrijk
De bekende tech merken zijn zo goed in wat ze doen (ze worden inmiddels overal ter wereld bijna dagelijks gebruikt) dat ze onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven en cultuur. Daarom hebben ze ook eigenlijk geen logo's meer nodig. Ze zijn als merk herkenbare woorden geworden in ons dagelijkse taalgebruik. Uitdrukkingen zoals 'Google dat even' of 'Ik ga Netflixen' zijn daar goede voorbeelden van. Omdat deze merken 'woorden' zijn geworden zullen ze meer en meer in zinnen en teksten worden gebruikt. Om dat te versterken besteden merken extra aandacht aan het ontwerpen van eigen lettertypen in plaats van logo's. Dat lettertype wordt herkenbaar op elk platform en apparaat.


Millennials hebben genoeg van alle keuzemogelijkheden
De American Psychological Association ontdekte dat millennials (mensen tussen 18 en 35 jaar) gestresster zijn dan welke generatie dan ook. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan de laatste maand wakker te hebben gelegen door de stress. Dus voor hen geldt, hoe minder opties hoe beter. En hoe rustiger en duidelijker de branding, hoe beter. Ze willen geen tijd verspillen aan keuzestress.


Het is gemakkelijker te beschermen
Door te kiezen voor een basis logo - een merknaam of een woord - de basis voor het merk in plaats van een uniek lettertype of kleur in combinatie met een specifiek woord of merknaam, kunnen merken hun intellectuele eigendom beter beschermen. De onderscheidenheid van hun kenmerken is verwerkt in de woorden in plaats van de stijl waarin die woorden geschreven zijn. 

Bron foto: Red Antler

Bron foto: Red Antler

Online communicatie gaat sneller
Door onze dikke scrollduim beoordelen we in een split second of we iets aanklikken of niet. Merken moeten er daarom voor zorgen dat alle ruis van de lijn gaat. Een simpele, duidelijke branding met een goed en herkenbaar verhaal helpt daar enorm bij. Alle overbodige elementen en tierlantijnen worden geëlimineerd. Alles om dat beslisproces voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken.


Gluren bij de buren
Had je vroeger een logo of huisstijl nodig? Dan ging je naar een ontwerpbureau of huurde je een grafisch designer in. Maar je hoeft allang geen illustrator of photoshop expert meer te zijn om een mooi logo te maken dat aan de eisen voldoet. Met online tools zoals Canva krijgt iedere leek in een handomdraai iets moois op het digitale papier. Met behulp van honderden foolproof templates kan het bijna niet meer misgaan. Maar het ontwerpproces is meer dan esthetiek alleen. Er zit ook een (creatieve) gedachte achter.

En daar loopt het vaak spaak. Want we zijn niet allemaal getalenteerde ontwerpers of conceptdenkers. Dus wat doen we dan?

1. Kijken hoe de concurrent het doet. We laten ons 'inspireren' door hun websites, Pinterest borden en Instagram streams. Wat doen zij? Welke beelden, kleuren, lettertypes, layout, verhalen en taal gebruiken zij?

2. We kijken naar wat populair is. Vul maar in. 'Wij willen de Airbnb/Uber/Apple/Google/Tinder worden voor you name it'.

3. We kopiëren wat we zelf tof vinden. De positieve toon van Coolblue, de kleurenexplosie van Tony Chocolonely en de make-up video's van Michelle Phan. Want als het voor hen werkt dan zal het voor ons ook wel werken, toch? Nou mooi niet dus.

Kijk maar eens naar dit voorbeeld van een aantal bekende modemerken. 

😔 pic.twitter.com/MKMPuBfgv3  — JoRoan Lazaro (@JoRoan) 13 december 2018

😔 pic.twitter.com/MKMPuBfgv3

— JoRoan Lazaro (@JoRoan)13 december 2018

Van inspireren naar kopiëren
Wat valt je op? Precies, deze merken zijn op elkaar gaan lijken. Al dat kopieergedrag heeft geleid tot blanding. Blanding is als het ware het uitvegen van branding. Je stript je merk van alle unieke kenmerken zodat er iets heel simpels overblijft. Denk HEMA, weinig poespas, veel witruimte.

Blanding voor beginners
Hoe pak je dat aan? Start met een bedacht woord of merknaam. Zet dit in een sans-serif lettertype. Maak het duidelijk en leesbaar en zorg voor genoeg witruimte eromheen. Spreek de lezer direct aan. Een logo is niet nodig. Gooi wat vrolijke illustraties erbij en vergeet de levendige kleuren niet. Paars en turquoise leveren bonuspunten op. Et voila! Je bland is ready to go.

Met blanding bereik je als merk het tegenovergestelde van branding. Je mengt je tussen de rest in plaats van je te onderscheiden. Maar dat is precies wat er gebeurt als merken allemaal naar elkaar gaan kijken voor inspiratie. Je krijg een soort saaie merk-klonen.

Wanneer een merk succesvol en populair is, dan wordt het gekopieerd. Online ligt alles voor het grijpen. Met weinig budget en het betere jatwerk creëer je in een mum van tijd een ogenschijnlijk perfect merk. Dat doen niet alleen de grote merken, ook kleinere ondernemers komen, bewust of onbewust, in de verleiding. Het varieert van coaches die complete trainingen kopiëren van collega-ondernemers tot MKB bedrijven die hun webbouwer de opdracht geven om 'zich te laten inspireren' door de website van hun concurrent. Online is alles maakbaar, maar is het ook duurzaam?

Waarom na-apen nooit een goed idee is
Even terug naar de gevestigde tech merken waar het allemaal begon. Hun merkidentiteit is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan een logo/lettertype/kleur. Zij tonen hun merkpersoonlijkheid met hun service, hun content, hun taal en de manier waarop ze communiceren en zich gedragen. Zij hebben hun sporen inmiddels verdiend.

Hun branding is geëvolueerd met hun missie. Zij kunnen zich veroorloven om minder nadruk te leggen op hun visuele identiteit. Een prettige gebruikerservaring gaat bij hen boven de herkenbaarheid van het merk. Ze zijn inmiddels zo met ons dagelijks leven verweven dat we ze waarschijnlijk ook zonder logo direct herkennen. Dat geldt echt niet voor een onbekende start-up die net komt kijken en zelfs niet voor een grote MKB-onderneming.

Branding is bedoeld om te differentiëren, dus je te onderscheiden van de rest. En totdat je op het niveau van Google of Netflix bent, is het overbrengen van je onderscheidend vermogen nog steeds meer noodzaak dan luxe. Je publiek wil zich namelijk herkennen in jouw merkwaarden, in waar je voor staat, wat je te bieden hebt en welk probleem je voor ze oplost. Ze willen geen kopie van de website van je concurrent zonder enkele merkbeleving of eigen identiteit.

merk kopieën.png

Walk the talk
Een andere reden waarom na-apen niet slim is heeft te maken met authenticiteit. Dat is namelijk dé sleutel tot een succesvol merk. Je boodschap moet uniek en oprecht zijn. Zo niet dan prikken we daar tegenwoordig gemakkelijk doorheen. Er zijn genoeg merken die het één zeggen en het ander doen. Kijk naar Spa dat natuurmonumenten sponsort en tegelijkertijd de invoering van statiegeld op plastic flesjes dwarsboomt. Je kunt jezelf heel gemakkelijk een merkidentiteit aanmeten. Maar als het niet in het DNA van je merk verweven zit, val je binnen de kortste keren door de mand.

Authentieke merken ontstaan niet zomaar. Het proces om daar te komen vergt veel lef en is een soort therapie. Het kan lastig zijn om te graven naar de essentie van je merk. Waarom besta je en voor wie? Maar het is in deze tijd van wezenlijk belang.

Om je daarmee op weg te helpen kun je eens kijken naar deze vier ingrediënten voor een sterk merk:

1. Definieer je authentieke waarde: datgene dat jou uniek en oprecht maakt

2. Formuleer je onderscheidende boodschap: wat onderscheid jou van iedereen die hetzelfde (werk) doet?

3. Breng je belanghebbend publiek in kaart: een groep mensen met dezelfde frustraties, problemen, interesses en behoeften die belang heeft bij jouw boodschap, product of dienst

4. Kies een effectief medium: de mix aan middelen en kanalen waarmee jij jouw belanghebbend publiek bereikt.

Je onderscheidende waarde zit in de mix van bovenstaande ingrediënten. Dat is bijna nooit één-op-één hetzelfde als je concurrent. Die blinkt net weer uit in iets anders, heeft een andere historie, richt zich op een iets andere doelgroep en zet daarom ook andere middelen in om ze te bereiken. Precies om die reden heeft het voor jou weinig zin om zijn/haar branding te kopiëren. De kans dat dit voor jou hetzelfde resultaat oplevert is namelijk heel klein.

Zó werk je moeiteloos aan je personal brand deze zomer

Deze blog verscheen eerder op Frankwatching.

Je zou het misschien niet verwachten maar de zomerperiode is uitermate geschikt om je personal brand aan te scherpen. Zelfs als je helemaal offline wilt gaan. Méér aandacht geven aan je personal brand betekent namelijk niet dat je ook méér moet doen. Een sterk merk ontstaat juist door te filteren, less is more. Je hoeft echt niet vaker te gaan bloggen of méér te gaan posten. Wat je wèl kunt doen? Daarvoor schreef ik samen met collega branding expert Manon Toma deze blog. Zodat je ook tijdens de zomer(vakantie) zonder veel moeite aan de slag kunt blijven met je personal brand.

Kritisch kijken naar je brand

In een wereld waarin er veel keus is, is het belangrijk te weten hoe en met wat jij een ander fascineert. Door alle prikkels van buitenaf is het de afgelopen jaren nog moeilijker geworden om je personal brand scherp te krijgen en te houden. Onze tijdlijnen worden overspoeld met topprestaties, financiële successen, de mooiste reisbestemmingen en leukste levens. Het is vreselijk moeilijk om jezelf te blijven en je eigen pad te volgen als je continu wordt gebombardeerd met andere mensen die een beter, leuker of interessanter bedrijf of leven lijken te hebben dan jij. We hebben het niet altijd in de gaten maar het gevolg is dat we steeds meer op elkaar gaan lijken! Die ene concurrent heeft zo’n toffe website, zoiets wil jij ook. En iedereen in je branche maakt opeens LinkedIn video’s dus jij kunt echt niet achterblijven. We laten ons (onbewust) steeds vaker gek maken en verliezen onze eigen authenticiteit daarbij uit het oog. De vaak rustige zomer(vakantie) kun je goed gebruiken om eens kritisch te kijken naar je personal brand. En dan bedoelen we niet naar wat je allemaal nog meer kunt doen! Wat wil je zelf eigenlijk? Wat past niet meer? Waar ga je mee stoppen? Waar heb je geen plezier meer in? Wat kun je doen om nog beter te focussen op waar je goed in bent? Dat zijn allemaal belangrijke vragen om de boel eens even flink te resetten zodat er ruimte komt voor meer focus en helderheid waardoor je merk nog sterker wordt.

Plan een workation

Bron: Pexels

Bron: Pexels

Je leest en hoort het steeds vaker: samen met andere ondernemers op ‘werk’ vakantie. In een andere omgeving kun je even helemaal afschakelen van je dagelijkse beslommeringen en kom je vaak tot de meeste geniale ideeën en creatieve oplossingen. Ook als je 'vastloopt’ in je bedrijf dan kan een andere omgeving en het inzicht van anderen je de ‘boost’ geven die je nodig hebt. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer bedrijven hierop inspringen. Workations zijn met name populair vanwege hun exclusieve setting (ze vinden vaak plaats op exclusieve locaties waar je zelf niet snel op vakantie gaat) het sparren met een kleine groep gelijkgestemden en de kans om even helemaal afgesloten te zijn van het werkende leven thuis. Dit soort werkvakanties zijn er in verschillende vormen, er zijn bijvoorbeeld coworking breaks maar ook workations waarbij je aan de slag gaat met een specifiek thema zoals deze bijvoorbeeld met personal branding als thema.

Leer van anderen

Een kleine spoiler: je personal branding is nooit klaar. Alle ervaringen en leermomenten die je meemaakt dragen bij aan een sterke personal brand. En hoe sterker je brand, hoe beter je marktwaarde. Het is daarom belangrijk om nieuwe dingen te leren en jezelf te blijven ontwikkelen. Dat heeft enerzijds te maken met beter worden in je vak maar anderzijds ook met je eigen persoonlijke ontwikkeling. Juist tijdens de zomer kun je jezelf triggeren nieuwe dingen uit te proberen. Bekijk onderstaande ideeën maar eens.

Bron: Kaboompics

Bron: Kaboompics

        1. Lees een biografie van een inspirerend persoon

Het is wellicht verleidelijk om tijdens je vakantie aan de nieuwste bouquetreeks te beginnen. Toch kan het lezen van een biografie zowel ontspannend als inspirerend werken. Niet alle waardevolle levenslessen leer je namelijk uit eigen ervaring. Gelukkig schrijven genoeg inspirerende personen hun levenslessen op zodat anderen ervan kunnen leren. Succesvolle ondernemers zoals Coco Chanel en Steve Jobs delen in hun biografie de ups en downs in hun reis naar succes. Hoe zetten zij hun sterke punten in om succes te behalen? Hoe zorgden zij dat ze hun doel niet uit het oog verloren terwijl ze tevens trouw bleven aan hun eigen waardes? Wat deden zij om zichzelf te onderscheiden? Allemaal belangrijke zaken die aan bod komen bij personal branding. Erg leerzaam! Dit zijn 10 populaire biografieën die deze zomer daarom zeker niet op je leeslijst mogen ontbreken!

       2. Leer nieuwe ‘skills’

Het lijkt misschien vreemd maar het aanleren van nieuwe vaardigheden kan bijdragen aan het versterken van je personal brand. Ga klimmen, surfen, salsa dansen, paardrijden, duiken, het maakt niet uit wat. De enige voorwaarde is dat je het nog nooit eerder gedaan hebt. Misschien ontdek je wel sterke kanten van jezelf die je nog niet kende. Zo leer je je grenzen te verleggen en uit je comfortzone te stappen. Daarom kun je ter inspiratie deze lijst met zomersporten eens bekijken.

       3. Bezoek inspirerende plekken

Bron: Pexels

Bron: Pexels

Sla eens een dagje strand of zwembad over om een museum, expositie of andere culturele hotspot te bezoeken. Het verrijkt je wereldbeeld en je leert tevens om dingen op verschillende manieren te bekijken. Dit wakkert je creativiteit aan en dat is weer handig bij het oplossen van lastige vraagstukken. Trek je er liever in eigen land een dagje op uit om inspiratie op te doen? Dit zijn de 10 populairste culturele uitstapjes van Nederland.

       4. Beluister interessante podcasts

(Business) podcasts en luisterboeken winnen steeds meer terrein op het gebied van online content consumptie. Dat is niet zo vreemd want op die manier kun je kennis en inspiratie opdoen terwijl je met iets anders bezig bent zoals reizen, wandelen, koken of sporten. Er worden podcasts gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen maar op het gebied van branding en marketing zijn dit echte aanraders: Marketing Made Easy van Amy Porterfield - Heart, Soul & Hustle van Zach Spuckler en The Mind Your Business Podcast van James Wedmore. Dit is een lijst met 18 beste podcasts die je zeker een keer moet beluisteren.

     5. Stream een documentaire

Grote kans dat Netflix op je telefoon of tablet staat om je favoriete series op vakantie niet te hoeven missen. Blader ook eens door de lijst met interessante documentaires en zoek dan met name naar verhalen waarvan je kunt leren. Denk aan documentaires zoals die van Avicii, Lady Gaga en een documentaire gemaakt door Michelle en Barack Obama. Ook Planet Earth, Chef’s Table en Cooked zijn populaire keuzes. Ter inspiratie kun je deze lijst met de 50 best bekeken documentaires op Netflix eens bekijken.

Wees creatief met bestaande content

In de zomer schakelen veel mensen af van hun werk, maar ze blijven hun social media feed vaak toch regelmatig bekijken. Alleen al om hun eigen (vakantie) belevenissen te delen. De kans is dus groot dat ze dan ook jouw content voorbij zien komen!

Veel mensen denken dat ze altijd nieuwe content moeten publiceren. Het gevolg is dat er in de zomer door tijdgebrek geen of minder content gemaakt en gepubliceerd wordt. Vanwege de vakantie staat dit vaak sowieso al op een lager pitje. Dat is zonde, want gedurende het jaar heb je vaak allerlei content gemaakt die je gemakkelijk tijdens de zomer kunt hergebruiken. Hieronder vind je drie manieren om dat te doen:

        1. Maak micro-content

Bron: LinkedIn

Bron: LinkedIn

Knip je content op in kleine stukjes. Er zijn personal brands zoals Gary Vee en Richard Branson die dit op een slimme manier doen. Zo publiceert Richard Branson ‘eerder gemaakte foto’s’ op zijn tijdlijn. Soms met een quote of een kort stukje tekst.

Gary Vee maakt dagelijks een lange video die hij later hergebruikt. In een uitgebreide slideshare legt hij uit hoe hij van de belangrijkste momenten uit deze video verschillende korte filmpjes maakt die hij vervolgens weer deelt op social media.

Voor beide is dit een manier om zonder al teveel moeite op het netvlies van hun publiek te blijven.

    2. Pimp oude content

Sommige content heeft af en toe een update nodig vanwege veroudering of nieuwe ontwikkelingen. Aangezien je content waarschijnlijk al is geïndexeerd door Google, is het zonde om deze volledig te verwijderen. Door nieuwe informatie aan je content toe te voegen of verouderde informatie te vervangen kan je content weer opnieuw interessant worden voor je publiek.

Volgens Brian Dean werkt het updaten van bestaande content ook goed bij het vergroten van je online vindbaarheid. Door zijn content te updaten en opnieuw te publiceren heeft hij het organische verkeer naar zijn website vergroot met 117.3%!

Bron: Kaboompics

Bron: Kaboompics

      3. Promoot ‘oude’ content opnieuw

Derek Halpern van ‘Social Triggers’ raadt zelfs aan om 20% van de tijd bezig te zijn met het maken van content en 80% met de promotie ervan. Op die manier bereik je volgens hem een groter en ander publiek met dezelfde content. Er zijn diverse handige tools waarmee je jouw social media berichten heel gemakkelijk kunt inplannen zodat je hier gedurende de zomer geen omkijken naar hebt!

Zo zie je maar, genoeg manieren om tijdens de zomerperiode met de ontwikkeling van je personal brand bezig te blijven, zonder dat dit veel moeite kost.

Wil jij ook aan de slag met je personal brand? Wil je meer informatie? Klik dan op onderstaande button.

 

 

 

 

Hoe je jezelf net zoals Beyoncé succesvol kunt rebranden

Deze blog verscheen eerder op de Huffington Post.

Is het mogelijk een personal brand drastisch te transformeren? Beyoncé deed het. Ze veranderde van sekssymbool naar feministe. Dit kon haar geloofwaardigheid aantasten en fans kosten. Maar het lijkt erop dat ze precies wist waar ze mee bezig was, want ze heeft zichzelf maar liefst vijf keer gerebrand.  Haar fans vonden het geweldig. Het was een belangrijk onderdeel van Beyonce’s brandingstrategie. Haar fan base werd er alleen maar groter van. Hoe kon ze zo drastisch haar brandingstrategie veranderen zonder haar geloofwaardigheid te verliezen?

Deze vraag werd gesteld tijdens een presentatie op #OnBrand17, een jaarlijkse branding conferentie in Amsterdam. Hoewel de lijst met sprekers indrukwekkend was, werd er niet veel gesproken over personal branding. De enige presentatie die ik over dit onderwerp kon vinden heette: ‘What brands can learn from Beyoncé’ en werd gegeven door Alain Sylvain van Sylvain Labs. Zijn presentatie heeft me geïnspireerd een blog te schrijven over het succes waarmee Beyoncé’s zichzelf heeft gerebrand.

1997 DESTINY’S CHILD: Het bouwen van een merk

Beyoncé begon haar carrière in 1997 als de leadzangeres van meidengroep Destiny’s Child. Tijdens haar tijd in de band begon ze met het bouwen van haar personal brand. Met haar vader als manager en moeder als stylist, begon haar ‘identiteit’ steeds meer vorm te krijgen. Ze positioneerde zichzelf als een empowered sekssymbool. Dit sprak vooral vrouwelijke fans aan die zichzelf zo met haar wilde identificeren.

Beyonce Dangerously in Love.png

2003 - DANGEROUSLY IN LOVE: De eerste stappen als solo artiest

Misschien was de beste stap uit de carrière van Beyoncé haar samenwerking met de invloedrijke hip hop artiest Jay Z. Het zette haar meteen op de kaart als solo artiest. Lange tijd hielden ze geheim dat ze een relatie met elkaar hadden. Het duurde tot 2004 voordat ze bevestigden wat iedereen al wist.

Beyonce Iam.jpg

2008 - SASHA FIERCE: De transformatie van single lady naar getalenteerde performer

Beyoncé ontwikkelde Sasha Fierce als een alter ego. Ze gebruikte haar wanneer ze haar nodig had. Maar het was ook een manier om langzaam haar imago als sekssymbool van zich af te schudden en zich te positioneren als de getalenteerde en hard werkende performer met een fantastische stem.

2010 - RIP SASHA FIERCE: Weg met het imago van sekssymbool

In 2010 stopte Beyonce met Sasha Fierce. Ze hoefde zich niet langer achter haar te verschuilen. Volgens haar had het ook niets te maken met wie ze werkelijk is. ´I don’t need Sasha Fierce anymore, because I’ve grown and now I’m able to merge the two,” legde ze uit.

2013 - MRS. CARTER: De echtgenote en moeder

Enkele jaren nadat ze getrouwd was met Jay Z, kondigde Beyoncé aan dat ze in verwachting was van haar eerste kind. Ze onthulde haar zwangerschap ‘en plein public’ aan het einde van haar optreden bij de MTV Video Music Awards. Nadat ze haar microfoon liet vallen, maakte ze haar jasje los en wreef ze over haar buik. Het internet explodeerde vanwege dit nieuws. Een nieuwe identiteit – Mrs. Carter- was geboren en wederom maakte Beyoncé hier gebruik van door er een campagne en tour omheen te bouwen.

Beyonce -Mrs Carter.jpg

2016 - BEE: Een icoon en een rolmodel

Er zit een limiet aan popster zijn en Beyoncé wist dat. Tijdens een interview met Marie Claire U.K in 2008 zei ze daarover: ‘I’m over being a pop star. I don’t wannabe a hot girl – I wannabe iconic. I feel like there comes a point when being a pop star is not enough’. Ze realiseerde zich dat om een icoon te worden ze zich er ook naar moest gedragen. Dat is precies wat ze deed. Ze werd een symbool voor nieuw feminisme, ze steunde bewegingen zoals ‘Black Lives Matter’ en doneerde miljoenen aan de slachtoffers van orkaan Harvey in Houston, haar geboortestad.

Beyonce - Lemonade.png

Je ziet het, Beyoncé heeft zichzelf minstens vijf keer gerebrand. Ze was in de positie dat ze dat kon, zonder haar geloofwaardigheid te verliezen. Er zijn vijf lessen die we kunnen leren van haar succesvolle rebranding strategie.

LES 1: Overhaast het niet

Het rebranden van sekssymbool naar philantropist is niet iets dat je zomaar even doet. Zelfs Beyoncé kostte het twintig jaar om dit te volbrengen. Ze ontwikkelde in de afgelopen jaren vijf succesvolle ‘identiteiten’.

·        1997 - 2002 Sekssymbool

·        2002 - 2008 Single Lady

·        2008 - 2013 Echtgenote en moeder

·        2013 - 2016 Feministe

·        2016 - heden Activiste en philantropiste

LES 2: Wees authentiek

Gedurende de jaren deelde Beyoncé meer en meer authentieke content – zoals behind the scenes foto’s- op social media. En haar muziek werd ook authentieker. Waar ze begon met R&B, pop en hip hop, staan op haar huidige album allerlei soorten muziekgenres zoals funk, soul, blues, reggae, country, rock en gospel.

LES 3: Wees voorzichtig met wat je deelt

Aan het begin van haar carrière was het privéleven van Beyoncé verboden terrein. Gedurende de tijd stond ze toe dat haar privéleven meer publiek werd. Op een gegeven moment vormde haar leven met haar familie haar en was dat haar identiteit. Maar wederom overhaaste ze niets. Ja, ze gaf ons meer inkijk in haar privéleven, maar ze nam de tijd en onthulde niet alles in één keer.

LES 4: Wees doelbewust

Beyoncé heeft veel gevoel voor wat er in de wereld gebeurd – vooral in de wereld van branding. We leven niet langer in een tijd waarin we gemaakte en uitgeschreven dingen willen zien. Het gaat over waarde toevoegen en écht zijn. Beyoncé snapt dat. Daarin is ze een early adopter.

LES 5: Blijf bescheiden

We zijn niet langer onder de indruk van sterren die zichzelf als het ‘perfecte plaatje’ presenteren. We willen hun menselijke kant zien zodat we van hun persoonlijke worstelingen kunnen leren. Adele was open over de paniekaanvallen die ze krijgt voordat ze het podium op moet. Taylor Swift deelde details over de rechtszaak die ze had aangespannen over haar aanranding en Lady Gaga deelde dat ze vroeger gepest werd vanwege haar ‘lelijke uiterlijk’. Beyoncé deelde tegenslagen die ze had gehad binnen haar gezin zoals een miskraam en ontrouw.

Beyoncé bewijst dat het mogelijk is je personal brand drastisch te transformeren. Maar als je daar succesvol in wilt zijn, zul je met enkele dingen rekening moeten houden. Overhaast het niet, neem risico’s, blijf bescheiden en écht. O ja, als laatste heeft Beyoncé de gave om de toekomst te voorspellen. Dus ga op zoek naar een glazen bol en ga ermee aan de slag!

Wil jij weten hoe jij jezelf succesvol kan positioneren? Vraag dan hieronder de 'Personal Branding Quick Scan' aan.

Branding & carrière: Ontevreden over je job? Zó los je het op!

Baal jij wel eens van je job? Dan ben je niet de enige. Steeds meer werknemers zijn ontevreden over hun baan. Bij één op de zeven twintigers en dertigers leidt dit zelfs tot klachten. Een baaldag hebben we allemaal wel eens maar als het een structureel probleem wordt, is het tijd voor actie.

Toch ben je misschien huiverig om het roer om te gooien. Dit gebeurt vaak pas als je de huidige situatie helemaal zat bent. Niet je collega maar jij had die waardering of promotie moeten krijgen na de afronding van dat zware project. Of misschien vind je dat je veel te hard moet werken voor het salaris dat je verdient. Je gaat ‘stiekem’ (weer) op zoek naar een andere baan in de hoop dat het daar beter is. Voor veel mensen lijkt het switchen van baan dé oplossing. Helaas blijkt het tegendeel vaak waar. Binnen een paar maanden keert het gevoel van onvrede weer terug. Waarom is het toch zo lastig om iets te vinden dat écht bij je past en waar je wél gelukkig van wordt?

Oorzaak 1: Afnemende werkzekerheid

Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt is de werkzekerheid de afgelopen 10 jaar met 10% afgenomen. Dat maakt je onzeker waardoor je liever blijft zitten in je veilige baan. Want wie zegt dat je weer een vast contract krijgt als je van baan wisselt?

Oorzaak 2: Bewijsdrang en keuzestress

Belangrijke factoren die je ervan kunnen weerhouden om in beweging te komen zijn bewijsdrang en keuzestress. Je wilt jezelf ervan overtuigen dat je goed bent in je werk. Daarom zet je nog een tandje bij. Ondanks dat je op je tenen loopt of de erkenning mist. En een andere baan zoeken durf je ook niet goed, want wie zegt dat je daar wel de erkenning krijgt of dat het werk daar leuker is? Wat ga je doen? Kies je voor de goede arbeidsvoorwaarden of toch voor de leukere baan met minder extra’s? Vaak brengen dit soort keuzes veel wikken, wegen, stress en onzekerheid met zich mee.

Oorzaak 3: Verwachtingen en verplichtingen

Wie geeft nu een goedbetaalde baan op? Het is nog maar de vraag of je je huidige status en levensstandaard kunt behouden bij een andere baan. Om dat soort verworven zekerheden op te geven moet je stevig in je schoenen staan. Vooral wanneer ouders, vrienden en familie duidelijk maken dat je het goed voor elkaar hebt als je lekker verdiend en een groot huis hebt met een gave leaseauto voor de deur. Het is al lastig om zelf onder ogen te zien dat dit niet is waar je écht gelukkig van wordt, laat staan aan je omgeving. Rekeningen moeten immers ook betaald worden en nu kun je drie keer per jaar op vakantie. Daarom kies je toch maar weer voor zekerheid en het ‘ideale plaatje’ en blijf je zitten waar je zit of zoek je iets anders dat minstens aan dezelfde eisen voldoet. Zonder na te denken of dat is waar je uiteindelijk blij van wordt.

Bron: Pexels

Bron: Pexels

Misschien weet je niet precies wat je wilt of waar je goed in bent, ben je bang voor een verkeerde keuze of voel je je onzeker over wat je met je situatie aan moet. De volgende vier stappen helpen je om meer duidelijkheid voor jezelf te scheppen.

Stap 1: (Her)ontdek jezelf

Je zult eerst voor jezelf helder moeten krijgen wie je bent, wat je drijft en wat je nu écht wilt, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Op die manier kom je erachter wat bij je past en wat juist ook niet. Daarbij gaat het niet alleen over wat voor soort werk je leuk vindt maar bijvoorbeeld ook welke waarden je drijven, welke levensstijl je nastreeft en in welke levensfase je je bevindt. Het kan zijn dat hetgeen dat je een aantal jaren geleden voldoening gaf nu heeft plaatsgemaakt voor iets anders. Wanneer je jezelf van haver tot gort kent kun je makkelijker en gerichter bewuste keuzes maken.

Stap 2: Durf te kiezen

Soms weet je al donders goed wat je wilt. Maar toch durf je er niet voor te gaan. Misschien omdat je denkt dat de functie te hoog gegrepen is of omdat je bang bent voor de gevolgen van je keuze. Daardoor blijf je zitten in een situatie waar je niet blij van wordt. Soms is het nodig risico’s te nemen om de situatie waarin je zit te verbeteren. Wanneer de keuze achteraf niet de juiste blijkt te zijn is dat een waardevolle les. Zie het als een ontdekkingsreis in plaats van een wedstrijd die je wint of verliest.

Stap 3: Breng je dilemma’s en belemmeringen in kaart

Als je het lastig vindt om bepaalde keuzes te maken kan het helpen om de dilemma’s en belemmeringen waarmee je worstelt op papier te zetten. Wat houd je tegen en waar ben je bang voor? Zo maak je voor jezelf inzichtelijk waar je weerstand vandaan komt. Dat helpt je om een doordachte keuze te maken.

Stap 4: Vertrouw op jezelf als professional

Het is een feit dat de zekerheden zoals een vaste aanstelling, opleidingsmogelijkheden en andere secundaire arbeidsvoorwaarden steeds zeldzamer worden. De enige zekerheid die je tegenwoordig hebt, ben jezelf. Jij als professional met je unieke kwaliteiten en ambities. Niet je baas, niet je contract en ook niet je diploma of je werkervaring. Dat klinkt misschien een beetje vaag maar het gaat erom dat wat er ook gebeurd, jij altijd het vertrouwen hebt om op jezelf terug te durven vallen. Ook al word je van de ene op de andere dag ontslagen, krijg je een fantastisch aanbod maar voel je dat het niet bij je past of lukt het maar niet om de baan te vinden die je zo graag wilt. Jij weet diep in je hart dat dit de enige weg voor jou is en je werkt zelfbewust stap voor stap  ‘de goede kant’ op. Ook als het tegenzit of je daarvoor (in andermans ogen) onlogische keuzes moet maken.

Bron: Pexels

Bron: Pexels

Nieuwe koers? Hoog tijd voor herpositionering

Ben je eruit welke koers je gaat varen? Dan is het zaak om je positionering af te stemmen op de hernieuwde doelen die je wilt behalen.

Stel, je hebt enkele jaren in de logistiek gewerkt, maar je wilt dat niet meer. Je bent er destijds ingerold maar wilt nu iets anders. Wanneer je verandering wilt zul je voor jezelf helder moeten krijgen wat dat ‘iets’ is dat je wél wilt. Een leuke baan als grafisch designer bijvoorbeeld. Dit vraagt om een andere positionering. Anders blijven recruiters je nog steeds voor logistieke functies benaderen. Op je CV en LinkedIn profiel staat immers dat je daar ervaring in hebt. Je zult moeten laten zien dat je hart bij grafisch design ligt en welke kennis je al hebt. Ook al heb je misschien minder ervaring dan andere kandidaten, toon aan dat jij toch de juiste persoon bent voor die baan. Zo creëer je zelf kansen in plaats van af te wachten tot ze zich voordoen.

Conclusie

Als je écht verandering wilt brengen in je huidige situatie moet je kritisch naar jezelf kunnen kijken, dingen los kunnen laten en keuzes durven maken. Daarvoor is een flinke dosis zelfinzicht, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen nodig.  Maar uiteindelijk overwin je daarmee de terugkerende twijfel, onzekerheid en belemmeringen die je ervan weerhouden om je hart te volgen. Maak een einde aan het jobhoppen en ga eindelijk voor die topjob die écht bij je past! Wil jij weten of het tijd is om van baan te wisselen?

Tijd om van baan te wisselen? Doe de test

 

 

Branding en content marketing: ingrediënten voor een sterk merk

Dit artikel verscheen eerder op Marketingfacts.

Wist je dat er elke seconde zestig uur videomateriaal wordt geüpload op YouTube? En dat er dagelijks zo’n 2 miljoen blog posts worden gepubliceerd? Geen wonder dat veel marketeers het lastig vinden om hun publiek online te bereiken. Daar komt nog eens bij dat we allemaal steeds kritischer worden als het gaat om de content die we consumeren. Hoe zorg je ervoor dat je als merk onderscheidend bent en je opvalt bij het juiste publiek?

Ingrediënten voor een sterk merk

Sterke merken zoals Coca Cola, Coolblue en Bol.com zijn succesvol omdat zij onderscheidend durven te zijn in zowel hun merk als boodschap. Wij gebruiken de volgende unieke mix van ingrediënten om een merk succesvol neer te zetten:

1. Authentieke waarde

Datgene wat jou als persoon of organisatie uniek, echt en oprecht maakt.

2. Onderscheidende boodschap

Wat jouw verhaal uniek maakt ten opzichte van iemand anders die precies hetzelfde (werk) doet.

3. Belanghebbend publiek

Een groep mensen die dezelfde behoeftes, problemen, frustraties of interesses deelt.

4. Effectief medium

Kies de juiste kanalen én middelen om je boodschap over te brengen.

Ook jij kunt dit gebruiken om invulling te geven aan het onderscheidend vermogen van je merk.  

ingredients

Nu denk je misschien, leuk zo’n recept, maar hoe doe ik dat dan precies? Content marketing is een effectief hulpmiddel dat door steeds meer merken wordt ingezet om invulling te geven aan deze ingrediënten. Het sluit aan bij de huidige tijdsgeest waarbij het publiek steeds meer zelf bepaald wat het wel en niet wil consumeren.

Dat content marketing sterk in ontwikkeling is werd nog eens bevestigd tijdens Digital Wednesday afgelopen maart in Eindhoven. Digital Wednesday heeft elke maand een ander thema, waar drie sprekers vanuit hun vakgebied kennis delen met het publiek. Voor deze editie stond content marketing centraal. De sprekers tijdens deze avond waren:

Ralf maakte een opmerking die mij triggerde om deze blog te schrijven. In zijn presentatie, die ging over de innovatie in content marketing, sprak hij onder andere over de ontwikkeling en opkomst van de afstandsbediening en welke veranderingen deze uitvinding tot op de dag van vandaag teweeg brengt. Daar ben ik voor deze blog nog eens wat dieper ingedoken.

Content marketing door de jaren heen

Het begon allemaal met de uitvinding van de op afstand bedienbare boot van Nikola Tesla in 1898.  Zo’n zestig jaar later, in 1956, werd de afstandsbediening voor het eerst in gebruik genomen in Amerikaanse huishoudens. Deze uitvinding zorgde ervoor dat mensen voor het eerst zelf invloed konden uitoefenen op wat ze wilden zien op TV.

Die invloed is vandaag de dag alleen maar groter geworden. Door de opkomst van de afstandsbediening konden marketeers hun belanghebbend publiek bereiken met gesegmenteerde boodschappen. Alleen lijkt tegenwoordig de TV aan populariteit te verliezen.  De manier waarop mensen informatie tot zich nemen verschuift sterk naar online video. Een studie van Cisco laat zien dat videocontent in de toekomst alleen maar meer zal worden geconsumeerd. De verwachting is dat in 2019 80% van al het internetverkeer uit video zal bestaan.  Niet zo vreemd dus dat marketeers zich steeds meer op online kanalen zoals YouTube en Vimeo richten. Hiervoor verkleinen ze hun TV budgetten en investeren ze jaarlijks 43% meer in online video.

Toch blijft er ondanks deze verschuiving één ding hetzelfde. Het verkennen en verdiepen in de belevingswereld van je publiek blijft ook vandaag de dag nog steeds belangrijk. Tijdens de Digital Wednesday bijeenkomst werd dit nog een keer benadrukt.

Het grote verschil met het televisietijdperk is dat er in de begintijd nog niet veel kanalen waren waar je publiek uit kon kiezen. Het was voor marketeers dan ook gemakkelijk om middels advertising hun publiek te bereiken. Door enerzijds de opkomst van veel verschillende social media kanalen zoals YouTube, Facebook, Pinterest en Snapchat en anderzijds de toename van adblockers is het voor marketeers lastiger geworden om tussen al deze buzz hun boodschap over te brengen bij het juiste publiek. Hoe zorg je er nu voor dat dit wél lukt? Carlijn Postma deelde in haar presentatie een aantal tips.

Durf anders te zijn

Je valt pas écht op met je boodschap wanneer deze afwijkt van wat je publiek zou verwachten. Wanneer je jouw onderscheidende waarde durft uit te dragen in je boodschap, ongeacht de content vorm. Dit kun je terug laten komen in de content die je maakt, want wie is er niet bekend met storytelling, inhakers, GIF’s en meme’s? Het maakt niet uit wat voor content je maakt als je daarbij de belevingswereld van je publiek maar goed voor ogen houdt.

Terugkomend op ons recept: Zorg wel dat je daarbij je eigen authentieke waarde en onderscheidende boodschap, of die van de organisatie, niet uit het oog verliest.

Maak content die waarde toevoegt

Het maken van waardevolle content is lastig omdat je publiek zelf kan bepalen of het je content interessant genoeg vindt om het te liken, delen en te commenten én je dus wilt blijven volgen. Volgens Ralf van Lieshout zijn mensen vooral op zoek naar content die waarde toevoegt, ongeacht de vorm waarin het wordt gepresenteerd.

Ontdek waar je publiek in beweging komt

Als je wilt achterhalen wat waardevolle content is voor je publiek kun je bekijken bij welke content je publiek in beweging komt. Momentum is daarbij een belangrijke factor. Daarnaast kun je kijken naar content die weerstand oproept. Ralf van Lieshout illustreerde dit met een voorbeeld waaruit bleek dat advertenties steeds vaker weerstand oproepen. Dat komt omdat advertenties je meestal op ongewenste momenten worden voorgeschoteld. Denk aan banners, gesponsorde berichten en (meebewegende) pop-up schermen. Steeds meer mensen ergeren zich eraan. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen ze tegenhouden met adblockers waardoor marketeers hun publiek op die manier steeds lastiger kunnen bereiken. 

Branding en content marketing: een succesvol praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld van content die waardevol én onderscheidend is, is de campagne van Jasper van Zandbeek. Hij kreeg de opdracht om de stad Eindhoven en Strijp- S (inter-)nationaal op de kaart te zetten bij een groter publiek. Bij (city)branding is het van belang om de authentieke waarde én onderscheidende waarde te laten zien aan je belanghebbend publiek. In dit geval richtte de campagne, genaamd AnOther Citytrip’, zich op mannen en vrouwen tussen de 25 en 45 jaar oud. Vervolgens werd gekeken hoe deze groep mensen het beste bereikt kon worden. Het meest effectieve medium bleek Instagram te zijn omdat de gewenste leeftijdscategorie op dit platform sterk vertegenwoordigd was. Daarnaast kende het platform dagelijks een hoge gebruikersdichtheid.

Daarom werd via Instagram een influencer campagne opgezet waarbij achttien (inter-)nationale relatief onbekende Instagrammers (in de categorieën food, fashion en general) hun volgers in 24 uur de energie van de stad lieten beleven. Daarvoor werden hun volgers meegenomen naar de meest bekende plekken van Eindhoven. Het delen van content deden de ‘influencers’ onafhankelijk van elkaar, maar vaak wel op dezelfde momenten zodat het mogelijk was elkaar te taggen. Op die manier konden ze hun eigen bereik verder vergroten, omdat de volgers van de andere Instagrammers zo ook werden bereikt. En met succes, want door voor deze insteek te kiezen was het aantal impressies 6,5 keer zo hoog als verwacht en de engagement ratio 4% hoger dan van tevoren gedacht.

Food
Fashion
Urban lifestyle

Er is slim invulling gegeven aan de ingrediënten voor een sterk merk, tevens is content marketing ingezet om de stad op de kaart te zetten als hippe toeristische hotspot. Dit ziet er als volgt uit:   

1. Authentieke waarde

Datgene wat de stad uniek, echt en oprecht maakt.

Eindhoven is dé stad waar technologie, design en kennis samenkomen en zorgen voor een unieke, creatieve energie.

2. Onderscheidende boodschap

Wat jouw verhaal uniek maakt ten opzichte van iemand anders die precies hetzelfde doet.

Andere (city)branding campagnes worden vaak top-down ingestoken en de content wordt vooraf bedacht. Eindhoven heeft mensen zelf laten ervaren en uitdragen hoe design, technologie en kennis samenkomen in de Eindhovense straten, hotels, restaurants, ateliers en shops.

3. Belanghebbend publiek

Een groep mensen die dezelfde interesses deelt.

Mannen en vrouwen tussen 25-45 jaar met interesse voor food, fashion, reizen en het ontdekken van nieuwe/nog relatief onbekende plekken.

4. Effectief medium

Kies het juiste kanaal én middelen om je boodschap over te brengen.

(Inter)nationale influencers op Instagram in 24 uur de energie van de Eindhovense binnenstad en Strijp-S laten ervaren en beoordelen.

De campagne bleek succesvol. Om dit zelf ook te kunnen realiseren gaf Jasper enkele tips:

 • Selecteer je influencers nauwkeurig: kies voor minder bekende ‘influencers’, want hen krijg je gemakkelijker mee in je concept;

 • Combineer een groot bereik met een hoge engagement: dit zorgt voor maximale impact.

 • Kies voor visuals als campagne content: dit benadrukt de authenticiteit en onderscheidende waarde van je merk;

 • Gebruik unieke tags en verwijzingen;

 • ‘Seen it first’; vernieuwende aanpak is belangrijk wanneer je influencers wilt vinden voor je project.

Conclusie

Om je merk onderscheidend te positioneren en het juiste publiek te bereiken kan content marketing worden ingezet. Met name in het huidige tijdperk waarbij (traditionele) advertenties steeds minder effectief zijn. Door de toenemende hoeveelheid (online) content wordt het bovendien steeds belangrijker om de behoeften van je publiek goed te kennen. Je publiek bepaalt immers zelf welke content wel en niet interessant is. Wil je als merk opvallen? Volg het recept voor een sterk merk door bij jezelf te blijven maar toch innovatief te zijn, content te maken die waardevol is voor je publiek, achterhaal waardoor je publiek in beweging komt én waar ze actief zijn.  

Hoe zit dat bij jou? Hoe houd jij je publiek betrokken? Ik ben heel benieuwd naar je mening!

Als je wilt achterhalen hoe je jezelf (beter) kunt positioneren kun je hieronder de 'Personal Branding Quick Scan' aanvragen. 

Personal branding: zo laat Google zien wie je écht bent

Dit artikel verscheen als eerste op Frankwatching

Tegenwoordig onderwerpen we alles en iedereen aan, wat ik noem, de ‘Google-test’. We geven Google zoekopdrachten en beoordelen de zoekresultaten in een oogwenk. Vaak hebben we dan al een oordeel over iemand gevormd, voordat we die persoon überhaupt ontmoet hebben. Zelfs als er niets te vinden is of, nog erger, als er dingen te vinden zijn die niet waar zijn. In dit artikel ontdek je welke ‘test’ Google zelf uitvoert om de kwaliteit van een website te beoordelen.

Ook beschrijf ik in dit artikel welke overeenkomsten deze test vertoont met hoe mensen elkaar online beoordelen. Maar ook wat je kunt doen om je zoekresultaten in Google positief te beïnvloeden.

Zonder dat je je ervan bewust bent, kunnen zoekresultaten een beeld schetsen dat afwijkt van wie je in werkelijkheid bent. Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat je precies weet wat er online over jou te vinden is. En dat de zoekresultaten een weerspiegeling zijn van jouw werkelijke persoonlijkheid. Het goede nieuws is dat er een simpel stappenplan is dat ervoor zorgt dat je deze Google-test glansrijk kunt doorstaan.

Even googlen

Stel, je wilt graag een nieuwe website laten maken en bent op zoek bent naar een goede webdesigner. Wat doe je dan? Meestal vraag je aan collega’s, vrienden, kennissen en familie of zij iemand kunnen aanbevelen. Vriend A, kennis B en familielid C bevelen je allemaal iemand aan. In de meeste gevallen zullen ze je de voor- en achternaam van de persoon geven.

En wat doe jij vervolgens? Je gaat hem of haar meteen googelen om informatie in te winnen. Wat je daar te zien krijgt, inclusief de aanbeveling van jouw kennis, zal uiteindelijk mede doorslaggevend zijn om deze persoon wel of niet uit te nodigen om een offerte uit te brengen.

Op de aanbeveling van vriend A vindt Google niets. De aanbeveling van kennis B geeft onduidelijke info. Op internet is te vinden dat deze persoon fotografeert, teksten schrijft, workshops schilderen geeft en af en toe websites ontwerpt. Is deze persoon wel een goede webdesigner? Dan googel je toch maar even die derde persoon (zo makkelijk gaat het dus). Er verschijnt een duidelijk LinkedIn-profiel. Deze persoon is in de buurt gevestigd, gespecialiseerd in SEO en maakt vooral websites voor bedrijven in de creatieve industrie, die er ook nog eens gelikt uitzien. Dat is precies wat je zoekt! Zo zie je maar, de Google-test kan je maken of breken.

De eigen kwaliteitstest van Google

Google heeft zelf ook een test ontwikkeld die ze gebruiken voor het beoordelen van de kwaliteit van websites. Die test hebben ze opgeschreven in de Google Quality Rating Guidelines. Dit is het Google-handboek dat mensen traint om te beoordelen hoe goed het algoritme van Google erin slaagt om de kwaliteit van websites te beoordelen. Google wil dat men zich daarbij focust op drie belangrijke kwaliteitseisen: expertise, autoriteit en betrouwbaarheid (trustworthiness), samen ook wel EAT genoemd.

 • Expertise: mensen willen zaken doen met mensen die weten waar ze het over hebben.

 • Autoriteit: expertise op een hoger niveau. Je kunt expert zijn op een bepaald gebied en tegelijkertijd een roepende in de woestijn. Maar als mensen naar je luisteren, je aanbevelen en delen wat je zegt, ben je officieel geslaagd als autoriteit.

 • Betrouwbaarheid: iemand vertrouwen kost tijd, dus dat moet net als in de offline wereld ook online worden verdiend. Daarom is het ook zo belangrijk om de tijd te nemen voor het bouwen van een online personal brand, zodat er een logische ontwikkeling in zit. Als je eenmaal iemands vertrouwen gewonnen hebt, zul je sneller op hun shortlist komen. Dan is de behoefte om je te vervangen voor iemand anders een stuk kleiner.

Kenmerken van website van hoge kwaliteit

Websites van hoge kwaliteit hebben volgens Google een aantal onderscheidende kenmerken namelijk: ze beantwoorden vragen van de lezer, verstrekken bruikbaar advies, bevatten links van en naar betrouwbare bronnen en hebben een betrokken lezerspubliek.

Wat Google dus doet voor het bepalen van de kwaliteit van websites komt aardig dicht in de buurt bij de wijze waarop wij in ons echte leven bepalen of we met iemand in zee gaan.

Google test

Zo doorsta jij die Google-test

Maar hoe zorg je er nu voor dat je zelf door de Google-test komt? Daarvoor kun je teruggrijpen naar een oude sales-wet. Deze wet bestaat uit de stappen ‘know, like, trust’ en gaat ervan uit dat pas als mensen je kennen, mogen én vertrouwen, ze openstaan voor wat je te bieden hebt. Bovenstaande afbeelding geeft dit wat mij betreft fantastisch weer. Als je goed kijkt, zijn dit precies de vragen die we onszelf (onbewust) stellen wanneer we iemands zoekresultaten beoordelen.

Stap 1 'Know' - Kennen: Aan de slag met je bekendheid

Beoordelingsvragen die de ‘zoeker’ in de deze fase stelt:

 • Wie is deze persoon?

 • Wat doet deze persoon?

 • Wat heeft deze persoon mij te bieden?

Allereerst is het dus belangrijk om überhaupt gevonden te worden. Vandaar dat mensen zich zo druk maken om zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dat wil niet zeggen dat je voor jezelf een complete SEO- campagne moet gaan voeren. Je kunt al eens beginnen met de volgende twee dingen:

- Zet Contentmarketing in: Creëer en verspreid waardevolle én relevante content

Contentmarketing biedt enorme kansen om te laten zien welke deskundigheid je in huis hebt. Er zijn veel verschillende manieren om dit aan de pakken en dat is precies waarom veel mensen in de war raken of niet goed weten waar ze moeten beginnen. Hoe kun je je boodschap het beste overbrengen? Via blogs, video’s, infographics, webinars, podcasts? En via welk(e) platform(en) verspreid je dat dan? Facebook, LinkedIn, Twitter, Snapchat, Pinterest, Google+, Periscope, Youtube enzovoorts. De truc is om goed voor ogen te houden waar je publiek zich bevindt en wat voor soort content ze het liefst consumeren.

- Publiceer op een succesvol medium

Maak een lijst van blogs, publicaties en media die het publiek bereiken waarvoor jouw boodschap interessant is. Bedenk voor elke optie waarom je vermeld wilt worden of ervoor wilt schrijven en wat jij in ruil daarvoor te bieden hebt. Een samenwerking is pas interessant als deze voor alle partijen (voor jezelf, het platform en het publiek) waarde toevoegt.

Stap 2 - 'Like'- Aardig vinden: Werk aan je gunfactor

Beoordelingsvragen die de ‘zoeker’ in de deze fase stelt:

 • Vind ik deze persoon aardig?

 • Spreekt de boodschap mij aan?

Dat betekent trouwens niet dat je je best moet om door iedereen aardig gevonden te worden. Het enige dat telt is dat je gewenste publiek jou mag en geïnteresseerd is in wat je te vertellen hebt. Dit kun je als volgt aanpakken:

- Wees authentiek

Wees 100 procent jezelf. Het mooie is, we zijn allemaal uniek. Er is niemand zoals jij, je bent je eigen unique selling point (USP). Wees niet bang om te delen wat je interesseert en waar je in gelooft. Dit lijkt misschien een inkopper, maar authentiek zijn is lastiger dan je denkt. Online kunnen mensen zich gemakkelijk anders voordoen dan ze zijn. Vroeg of laat komen de offline en online werelden samen en zullen mensen snel beoordelen wat echt is en wat niet. Dus vermijd kopieergedrag, grootspraak of een té optimistische voorstelling van zaken.

- Laat je gezicht zien

Wij mensen voelen ons sterk aangetrokken tot andere mensen. Zo sterk zelfs dat we de neiging hebben om gezichten te zien in levenloze objecten, dit fenomeen heet pareidolia. We projecteren vaak menselijke eigenschappen op dingen. Dat is waarom we spreken van het humaniseren van merken, merkpersoonlijkheden, en sociale merknamen. Mensen kopen van mensen. Dus geef je naam een gezicht! Hoe zichtbaar ben je nu al? Is er iets online te vinden waaruit blijkt welk gezicht er bij je naam hoort? Komt er een foto bovendrijven als je jezelf googelt? Hoe aansprekend en actueel is die foto?

authenticiteit

Stap 3 - 'Trust'- Vertrouwen: Vergeet je betrouwbaarheid niet

Beoordelingsvragen die de ‘zoeker’ in de deze fase stelt:

 • Is deze persoon een expert?

 • Kan deze persoon mij helpen?

 • Heeft deze persoon anderen succesvol geholpen?

Stel, de zoeker vindt meerdere mensen die aan de verwachtingen voldoen. Hoe beoordeelt hij/zij dan met wie hij/zij in zee gaat? Dat heeft meestal te maken met de mate waarin de zoeker kan beoordelen hoe betrouwbaar jij bent. Om ervoor te zorgen dat de zoeker voldoende informatie voor handen heeft om hierover een gefundeerd oordeel te vellen, kun je de volgende dingen doen:

- Deel je beste materiaal

Heb je ooit iets gratis gekregen en het volgende gedacht: “Als ik dit al gratis krijg, ben ik benieuwd wat het mij zou opleveren als ik deze persoon zou betalen?”. Dat is precies het idee. Wees niet bang om belangrijke, kwalitatief hoogwaardige informatie en bronnen te delen. Wat je ook weggeeft, zorg ervoor dat je publiek het waardevol vindt.

- Wees consistent

Wat je ook doet om je online zichtbaarheid te vergroten, zorg dat je altijd consistent blijft. Consistent in de breedste zin van het woord. Publiceer en communiceer over dezelfde thema’s of thema’s die met elkaar samenhangen. Blijf bij je vakgebied en verander niet telkens je standpunt. Het is goed voor je betrouwbaarheid om zo nu en dan in herhaling te vallen. Daaraan kunnen mensen zien dat je echt meent wat je zegt.

- Wees gul en dankbaar

Betrek je publiek bij wat je doet en bouw relaties, ook offline. Ga in gesprek met anderen en deel hun content. Laat zien dat je dankbaar bent voor elke mijlpaal. Een simpel ‘dankjewel’ kan veel brengen!

Stap 4 - 'Conversation'- Contact leggen: Zorg dat je bereikbaar bent

Beoordelingsvragen die de ‘zoeker’ in de deze fase stelt:

 • Hoe kan ik deze persoon contacteren?

 • Hoe gaan we van start?

In deze fase heeft de zoeker de keuze gemaakt om met jou verder te gaan, of in ieder geval contact te leggen. Niets is zo vervelend voor de zoeker dan dat hij of zij veel moeite moet doen om jouw contactgegevens te achterhalen. Daardoor kan iemand in deze fase alsnog afhaken!

- Maak je e-mailadres vindbaar

Zorg dat er snel een e-mailadres te vinden is waaruit de zoeker kan opmaken dat de e-mail ook daadwerkelijk bij jou terechtkomt. Veel mensen gebruiken een ‘info’-mailadres. Het nadeel hiervan is dat degene die de email stuurt hieruit meestal niet meteen kan opmaken bij wie zijn of haar bericht terechtkomt. Heb je alleen een contactformulier op je website? Ook dan haken veel mensen af vanwege dezelfde reden. Het is daarom aan te raden om je e-mailadres in je LinkedIn-profiel te vermelden of, indien van toepassing, onder het kopje ‘contact’ op je website.

- Wees verifieerbaar

Als je een naam hebt die vaker voorkomt, is het aan te raden om nog wat extra informatie te verstrekken. Dan weet de zoeker dat hij of zij bij jou aan het juiste adres is. Zo kun je een (portret)foto toevoegen, je bedrijfsnaam of wat informatie over je vestigingsplaats vermelden.

vindbaarheid

Ont-google jezelf

Verschijnen er zoekresultaten die niet (meer) passen bij wat je online wilt uitstralen? Dan is het meestal niet eens nodig om je tot Google zelf te wenden om deze te laten verwijderen. Bovendien verwijdert Google zelden content, enkel als deze in strijd is met hun eigen voorwaarden. In de meeste gevallen boek je meer resultaat door rechtstreeks contact op de nemen met de beheerder van de website waar je zoekresultaat vandaan komt. Vertel om welke content het gaat, waar deze precies staat en vraag om deze te verwijderen. In dat geval wordt de informatie niet alleen bij Google verwijderd, maar ook van de bronwebsite.

Publiceer je content waarvan je liever niet hebt dat deze door Google gevonden wordt? Bijvoorbeeld over een hobby die niets te maken heeft met wat je online wilt uitstralen? Dan kun je deze content de volgende HTML-metatag meegeven: <meta name=”robots” content=”noindex,nofollow” />

Maar houd in gedachten dat wat je online ook doet, niets helemaal geheim is.

Grip op je online reputatie

Er zijn dus zeker dingen die je kunt doen om te slagen voor de Google-test. Het is aan te raden om de genoemde stappen regelmatig opnieuw te doorlopen, want de online wereld is continu in beweging. Op die manier heb je zelf beter grip op je online reputatie en kun je tijdig ingrijpen op het moment dat er iets voorbij komt waar je minder blij mee bent.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Heb je wel eens een zoekresultaat gevonden over jezelf waar je niet blij mee was en hoe heb je dat toen opgelost? Wat doe je om je zoekresultaten over jou als persoon positief te beïnvloeden? Wat werkt wel voor jou en wat niet?

Foto intro met dank aan 123RF.

Wil jij weten hoe je jezelf (beter) kunt positioneren? Vraag dan hieronder de Personal Branding Quick Scan aan.

Waarom je nu écht aan de slag moet met je personal brand

Dit artikel verscheen als eerste op Marketingfacts.

In een poging om de aandacht van de klant te krijgen, troeven bedrijven elkaar continu af met flitsende reclames en slimme marketingcampagnes. Maar we zijn tegenwoordig steeds minder tolerant ten opzichte van conventionele reclame. Het vertrouwen in bedrijven is de afgelopen decennia dan ook aanzienlijk gedaald. Organisaties moeten een manier vinden om op deze ‘anti-corporate’ trend in te spelen.

Als je het hebt over een merk, denken de meeste mensen aan een bedrijf met en logo, een slogan en een website of bedrijfsbrochure die effectief samenvat welke geweldige producten/diensten dit bedrijf je te bieden heeft. En vooral ook waarom je toch zeker voor hen moeten kiezen en niet voor de concurrent. Veel mensen zijn die betutteling moe. We zijn heus wel zelf in staat om onze eigen keuzes te maken.

Waarom we mensen vertrouwen in plaats van organisaties

Al jarenlang worden we dagelijks overal om ons heen gebombardeerd met reclame. Billboards, radio, tv- en online commercials, knipperende banners op websites, advertenties in kranten en tijdschriften en goedbedoelde spam in je mailbox. Je kunt geen stap zetten of je krijgt een aanbieding op je bord. Door deze overkill hebben we het vertrouwen in de oprechtheid van bedrijven steeds meer verloren. We hebben de neiging te geloven dat organisaties hun acties doen met enkel verkoop in het achterhoofd. Daarom hebben we tegenwoordig veel meer vertrouwen in mensen dan in organisaties.  Het is dan ook niet verrassend dat Michael Brenner en het Content Marketing Institute ’ad blocking’ als de belangrijkste contentmarketing voorspelling voor 2016 benoemen.

Bekijk onderstaand plaatje eens. Wat zie je?

emotie, menselijkheid, gezicht

Een Amerikaans stopcontact natuurlijk. Maar ik durf te wedden dat je er ongewild ook een menselijk gezicht in zag. En niet zomaar een gezicht, het suggereert zelfs emotie. Verbazing? Angst? Wetenschappers noemen dit fenomeen pareidolia; de aanhoudende menselijke neiging om menselijke gezichten te zien, zelfs in levenloze objecten. Wij mensen zijn nu eenmaal sterk aangetrokken tot andere mensen. Zo krachtig dat we vaak menselijke eigenschappen projecteren aan niet-menselijke dingen. Dat is waarom we zelfs kunnen spreken van het humaniseren van merken, merk-persoonlijkheden, en sociale merknamen.

De opkomst van de Business Celebs

Personal branding wordt daarom steeds belangrijker. Het is dan ook niet zo gek dat business celebs de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. En dat steeds meer CEO’s en politici bewust met hun branding bezig zijn en hun ‘menselijke’ kant laten zien. Maar andersom kan het natuurlijk ook. Er zijn sprekende voorbeelden van zakenmensen en ondernemers die hun personal brand hebben uitgebouwd tot een van hun meest waardevolle bezittingen. Wat is Virgin zonder Richard Branson, Disney zonder Walt en Apple zonder Steve Jobs? In een van zijn blogs vertelt de succesvolle internetondernemer Neil Patel hoe zijn personal brand hem jaarlijks miljoenen oplevert.

Er is dus een duidelijke correlatie tussen succes en personal branding. Door een sterk personal brand te creëren positioneer je jezelf als een go-to-expert met verstand van zaken. Deze boost in beeldvorming opent deuren en brengt unieke kansen. Dat geldt overigens voor iedereen, niet alleen voor CEO’s, ondernemers en politici. Een sterke personal brand kan ook een enorme positieve invloed op je carrière hebben.

Your brand is what people say about you when you’re not in the room,” aldus Amazon oprichter Jeff Bezos.

En zo is het precies. Bovendien zijn namen makkelijker te onthouden, juist omdat er altijd een gezicht bij hoort.  Stel, je wilt een nieuwe website laten maken en bent op zoek bent naar een goede webdesigner. Wat doe je dan? Je vraagt aan vrienden, kennissen en familie of zij iemand kunnen aanbevelen. Vriend A, kennis B en familielid C bevelen je allemaal iemand aan. In de meeste gevallen zullen ze je de voor- en achternaam van de persoon geven.

En wat doe jij vervolgens? Je gaat hem of haar meteen googelen om informatie in te winnen. Wat je daar te zien krijgt, plus de aanbeveling van jouw kennis zullen uiteindelijk mede doorslaggevend zijn om deze persoon wel of niet uit te nodigen om een offerte uit te brengen.

Op de aanbeveling van vriend A vindt Google niets. De aanbeveling van kennis B geeft onduidelijke info. Op internet is te vinden dat deze persoon fotografeert, teksten schrijft, workshops schilderen geeft en af en toe websites ontwerpt. Is deze persoon wel een goede webdesigner? Dan google je toch maar even die derde persoon (zo makkelijk gaat het dus). Er verschijnt een duidelijk LinkedIn profiel. Deze persoon is in de buurt gevestigd, gespecialiseerd in SEO en maakt vooral websites voor bedrijven in de creatieve industrie die er ook nog eens gelikt uitzien. Dat is precies wat je zoekt! Zo zie je maar, een goede (online) positionering helpt je echt aan klanten!

Het doel van online personal branding

Bovenstaand voorbeeld laat zien hoe belangrijk (online) personal branding is. Je kiest eerder voor iemand waar je je prettig bij voelt, zoals in het geval van de webdesigner. Ongeacht hoe zijn/haar bedrijf heet, toch? Mensen kopen in eerste instantie van mensen in wie ze vertrouwen hebben in plaats van bedrijven. Ze kunnen dus maar beter weten wie je bent. In zijn blog voor Forbes, geeft John Rampton CEO’s 5 redenen om hun personal brand te promoten:

 1. Het onderscheid je van de rest
 2. Het trekt de juiste klanten, opdrachtgevers en werknemers aan
 3. Het positioneert je als een leider/expert binnen je branche
 4. Het laat zien waar je voor staat
 5. Het overstemt negatieve zoekresultaten

Hoe ziet jouw digitale 'ik' eruit?

Wil je weten wat er online over je te vinden is, dan is de eerste stap om jezelf te googlen. Heb je jezelf wel eens gegoogled? Wat vond je over jezelf? En wat vond je van je digitale ‘ik”? Dat is de enige manier waarop sommige mensen je vandaag de dag te zien krijgen, enkel in de digitale wereld. Je online persoonlijkheid wordt gedefinieerd door je online content, merk en persoon. Het mooiste is, deze digitale ‘ik’ kun je zelf voor een groot deel beïnvloeden.  Het eerste dat Google namelijk weergeeft als je een naam intikt is meestal een LinkedIn profiel en/of je twitteraccount. LinkedIn kun je zien als een soort ‘persoonlijke website’. Het is de eerste pagina die mensen aanklikken om informatie over jouw als persoon te vinden. En het mooie is, jij bepaalt zelf wat er wel en niet op je LinkedIn profiel staat!

Als je dus nog geen LinkedIn profiel hebt, is het goed om deze wel aan te maken. Op LinkedIn kun je naast het invullen van de standaard profielkenmerken ook blogs, foto’s, ontwerpen, links, video’s en aanbevelingen toevoegen. Daarmee onderscheid je je van anderen en val je beter op. Voeg ook altijd een link naar je website toe, maar zorg ervoor dat je LinkedIn profiel alleen uitstraalt wie je bent. Wat je of je team doet, kun je het beste op je bedrijfswebsite vermelden. Om zoveel mogelijk resultaat uit je LinkedIn profiel te halen is het aan te raden deze zo volledig mogelijk in te vullen, want dan krijgen bezoekers van je profiel het juiste beeld van je en wordt je beter gevonden. Let op dat je een aansprekende en recente profielfoto van jezelf toevoegt. Profielen zonder foto’s komen een stuk onbetrouwbaarder over.

Google will EAT you!

Het EAT-acroniem komt van de Google Quality Rating Guidelines, het Google handboek dat mensen traint om te beoordelen hoe goed Google’s algoritme erin slaagt om de kwaliteit van websites te beoordelen.  Google wil dat men zich daarbij focust op drie belangrijke kwaliteitseisen: expertise, autoriteit en betrouwbaarheid (trustworthiness).

ExpertiseMensen willen zaken doen met mensen die weten waar ze het over hebben.

Autoriteit: Autoriteit is expertise op een hoger niveau. Je kunt expert zijn op een bepaald gebied en tegelijkertijd een roepende in de woestijn. Maar als mensen naar je luisteren, je aanbevelen en delen wat je zegt ben je officieel geslaagd als autoriteit.

BetrouwbaarheidIemand vertrouwen kost tijd, dus dat moet net als in de offline wereld ook online worden verdiend. Daarom is het ook zo belangrijk om de tijd te nemen voor het bouwen van een online personal brand, zodat er een logische ontwikkeling in zit. Als je eenmaal iemands vertrouwen gewonnen hebt, zullen je sneller op hun shortlist komen en is de behoefte om je te vervangen voor iemand anders een stuk kleiner.

Wat Google dus doet voor het bepalen van de kwaliteit van websites komt aardig dicht in de buurt van hoe wij in ons echte leven bepalen of we met iemand in zee gaan.

Vergeet ook je bedrijfswebsite niet

Waarschijnlijk beschikt je organisatie ook al over een eigen website. Dat is mooi, maar heb je er ook al een keer kritisch naar gekeken? Op je website vermeld je voornamelijk wat je doet. Juist vanwege het EAT-mechanisme is het net zo belangrijk om een ‘over ons’ of ‘over mij’ pagina te maken met meer informatie over jezelf als persoon of het team. Wist je dat na je homepage de ‘over’ pagina in de meeste gevallen de meest bezochte pagina is? Hoewel het belangrijk is een onderscheid te maken tussen wie je bent (LinkedIn) en wat je te bieden hebt (website), is het toch handig om op je website een pagina te wijden aan het (kort) beschrijven van wie jij bent (inclusief een recente foto), wat je drijfveren zijn en wat je toegevoegde waarde is voor het team en de organisatie. Dit maakt het voor je publiek gemakkelijker om zich in jou te herkennen. Let daarbij wel op dat je positionering aansluit bij je LinkedIn profiel.

Spoiler alert: Een personal brand bouwen kost tijd!

Een personal brand is als een tuin. Zodra de basis gelegd is en de zaadjes zijn geplant, begint het echte werk pas. Het kost nog de nodige inspanning en toewijding om je creatie te laten groeien en de vruchten te plukken. Pas als je je personal brand continu blijft door ontwikkelen, consistent blijft met je inspanningen, veel aandacht besteed aan hoe je publiek reageert op je content en deze blijft aanscherpen totdat je focus haarscherp is, zal je zien dat je langzaam maar zeker resultaat gaat boeken.

Virgin CEO Richard Branson zegt hierover: “Branding demands commitment; commitment to continual re-invention; striking chords with people to stir their emotions; and commitment to imagination. It is easy to be cynical about such things, much harder to be successful.”

Ook Neil Patel schrijft over dit aspect op zijn blog: “Let me tell you that it is hard and time-consuming. You can’t expect wonders if you aren’t willing to put in the effort. Plus, you can’t expect results right away. It will take 6 months to a year of hard work to start seeing results.”

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om je naam en je verhaal te delen en daarmee (online) verbindingen te leggen en relaties op te bouwen met anderen. Daar waar je bedrijfsnaam kan veranderen, blijft je je eigen naam hoogstwaarschijnlijk je hele leven hetzelfde. Een online personal brand is een waardevol digitaal bezit en een voetprint die ook na je huidige baan en carrière blijft voortbestaan.

Op die manier documenteer je ‘jouw’ intellectuele eigendom. Het zou zomaar kunnen dat Google je content over 100 jaar nog steeds indexeert. Dat betekent dat je digitale ‘ik’, je werkelijke ‘ik’ van vlees en bloed overleefd.

In deze blog heb ik laten zien wat personal branding is, waarom het voor jou belangrijk is en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ik ben benieuwd in hoeverre jij met je eigen positionering bezig bent en of er dingen zijn waar je tegenaan loopt. Wat is jouw mening hierover?

Wil jij weten hoe je jezelf (beter) kunt positioneren? Vraag dan hieronder de Personal Branding Quick Scan aan.

Waarom Personal Branding belangrijk is voor designers

Een tijd geleden hielden we een onderzoek onder vrouwelijke ondernemers naar marketing in de designbranche. Uit het onderzoek bleek dat de respondenten nogal terughoudend zijn als het gaat over hun eigen profilering. Toen we hierover met ze in gesprek gingen bleek dat ze bijna allemaal dachten dat ze de enige waren die dit lastig vinden maar er wel graag mee aan de slag willen. Eén van de respondenten gaf aan: 'Vroeger had ik genoeg aan mijn portfolio en kwam ik om in het werk. Tegenwoordig is er veel meer concurrentie en moet ik dus veel meer mezelf laten zien. Dat is een hele andere tak van sport'. Als designer is het dus belangrijk net zoveel tijd te steken in je eigen positionering als in de inhoudelijke kant van je werk. Mensen laten weten wie je bent en wat je doet is een steeds belangrijker wordend onderdeel van je werk. Om dit goed te doen, moet je niet alleen je portfolio maar vooral ook jezelf laten zien!

infographic marketing in de designbranche

Waarom personal branding werkt

Stel, je wilt een nieuwe website laten maken en bent op zoek bent naar een goede webdesigner. Wat doe je dan? Je vraagt aan vrienden, kennissen en familie of zij iemand kunnen aanbevelen. Vriend A, Kennis B en Familielid C bevelen je allemaal iemand aan. In de meeste gevallen zullen ze je de voor- en achternaam van de persoon geven, pas in tweede instantie de bedrijfsnaam. En wat doe jij vervolgens? Je gaat meteen zijn/haar voor- en achternaam googelen om informatie in te winnen. Wat je vervolgens te zien krijgt plus de aanbeveling van jouw kennis zullen uiteindelijk mede doorslaggevend zijn om deze persoon uit te nodigen om een offerte uit te brengen. Op de aanbeveling van Vriend A vindt Google niks. De aanbeveling van Kennis B geeft onduidelijke info. Op internet is te vinden dat deze persoon fotografeert, teksten schrijft, workshops schilderen geeft en af en toe websites ontwerpt. Is deze persoon wel een goede webdesigner? Dan google je toch maar even die derde persoon (zo makkelijk gaat het dus). Er verschijnt een duidelijk LinkedIn profiel. Deze persoon is in de buurt gevestigd en is gespecialiseerd in SEO en maakt vooral websites voor bedrijven in de creatieve industrie die er ook nog eens gelikt uitzien. Dat is precies wat je zoekt! Zo zie je maar, een goede (online) positionering helpt je echt aan klanten!

Het doel van personal branding

Bovenstaand voorbeeld laat zien hoe belangrijk (online) personal branding is. Je kiest eerder voor een iemand waar je je prettig bij voelt, zoals in het geval van de webdesigner. Ongeacht hoe zijn/haar bedrijf heet, toch? Mensen kopen in eerste instantie van mensen in wie ze vertrouwen hebben in plaats van bedrijven. Ze kunnen dus maar beter weten wie je bent.

Volgens Roberto Blake is zelf grafisch designer van beroep met een eigen goed gelezen blog en youtube kanaal. Volgens hem houdt personal branding het volgende in: ‘Your brand is what people think and say about you. It is the values that are associated with you and what you do or provide’.

Door jezelf te laten zien zorg je er dus voor dat je publiek jou leert kennen. Je kunt dat op verschillende manieren doen. In bovenstaande video vertelt Roberto hoe hij dit aanpakt. Bijvoorbeeld door een blog te schrijven of een video te maken bijvoorbeeld over hoe je te werk gaat. Het belangrijkste is: maak content waar je je prettig bij voelt en je leuk vind om te doen zodat je kunt laten zien wie je echt bent.

Hoe pak je het aan?

Bij het vormgeven van je personal brand is het vooral belangrijk authentiek (jezelf) te zijn. Er zijn vier dingen die je kunt doen:

 1. Gebruik je eigen naam als brandnaam;
 2. Google jezelf;
 3. Maak een professioneel LinkedIn profiel;
 4. Voeg een ‘over mij’ gedeelte toe op je website.

Gebruik je eigen naam als brandnaam

Wanneer mensen na een aanbeveling via internet op zoek gaan naar informatie over jou, zullen ze vooral je voor- en achternaam intikken. Vooral als je alleen werkt in je bedrijf zou je er daarom voor kunnen kiezen om je bedrijfsnaam (gedeeltelijk) naar je eigen naam te vernoemen, zodat je (online) beter vindbaar en zichtbaar wordt voor je publiek. Zo word je dus echt je eigen brand!

vindbaarheid en zichtbaarheid

Het tweede dat je kunt doen is een nulmeting door jezelf te ‘googlen’. Je publiek krijgt immers dezelfde resultaten te zien. Stel jezelf vervolgens de volgende vragen:

 • Ben ik blij met deze zoekresultaten? Zo nee, wat betekent dit voor mijn online positionering?
 • Ben ik (online) zichtbaar (genoeg)? A. is er voldoende te vinden over je specialiteit? B. is er niet te veel ruis op de lijn (vind je niet te veel dingen die niet relevant zijn)?
 • Sluiten deze zoekresultaten aan bij hoe ik mezelf wil positioneren? Zo nee, hoe komt dat en wat kun je eraan veranderen?
googleyourself-300x181.jpg

Wanneer je op bovenstaande vragen ‘ja’ kunt beantwoorden ben je al goed bezig met je online personal branding. Antwoord je op één of meerdere vragen ‘nee’ dan is het verstandig nog eens kritisch naar je eigen positionering te kijken.

Maak een professioneel LinkedIn profiel

Het eerste dat Google weergeeft als je een naam intikt is meestal je LinkedIn profiel en/of je twitteraccount. LinkedIn kun je zien als een soort ‘persoonlijke website’. Het is de eerste pagina die mensen aanklikken om informatie over jouw als persoon te vinden. En het mooie is, deze pagina kun je zelf helemaal beïnvloeden!

Wanneer je dus nog geen LinkedIn profiel hebt, is het goed om deze wel aan te maken. Op LinkedIn kun je naast het invullen van de standaard profielkenmerken ook blogs, foto’s, ontwerpen, links, video’s en aanbevelingen toevoegen. Daarmee onderscheid je je van anderen en val je beter op. Voeg ook altijd een link naar je website toe, maar zorg ervoor dat je LinkedIn profiel alleen uitstraalt wie je bent. Wat je doet, kun je het beste op je website vermelden. Om zoveel mogelijk resultaat uit je LinkedIn profiel te halen is het aan te raden deze zo volledig mogelijk in te vullen, want dan krijgen bezoekers van je profiel het juiste beeld van je en wordt je beter gevonden. Let op dat je een aansprekende en recente profielfoto van jezelf toevoegt. Profielen zonder foto’s komen een stuk onbetrouwbaarder over.

linkedin profiel

Voeg een ‘over mij’ gedeelte toe op je website

Waarschijnlijk beschik je ook al over een eigen website. Dat is mooi, maar heb je er ook al een keer kritisch naar gekeken? Op je website vermeld je voornamelijk wat je doet. Zo kun je een portfolio maken waarin je ontwerpen te zien zijn. Wat daarnaast belangrijk is om te doen, is het maken van een ‘over mij’ pagina. Wist je dat na je homepage de ‘about us’ pagina in de meeste gevallen de meest bezocht pagina is? Hoewel het belangrijk is een onderscheid te maken tussen wie je bent (LinkedIn) en wat je kunt (website) is het toch handig om op je website een pagina te wijden aan het (kort) beschrijven van wie jij bent (inclusief een recente foto) en wat je drijfveren zijn. Dit maakt het voor je publiek gemakkelijker om zich in jou te herkennen. Let daarbij wel op dat je positionering op je website aansluit bij je LinkedIn profiel.

In deze blog heb ik laten zien wat personal branding is, waarom het voor jou als designer belangrijk is en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ik ben benieuwd in hoeverre jij met je eigen positionering bezig bent en of er dingen zijn waar je tegenaan loopt. Wat is jouw mening hierover?

Wil jij weten hoe je jezelf als designer beter kunt positioneren? Vraag dan hieronder de 'Personal Branding Quick Scan' aan.